Gazdaság

Piacot neveznének el Bálint gazdáról

A Közösen a Kertvárosért Frakció képviselője, Vajda Zoltán javasolja, hogy a XVI. kerületben piacot nevezzenek el Bálint Györgyről. A Sashalmi Piac (1163 Budapest, Sashalmi tér 1.) venné fel Bálint György nevét, így a jövőben Sashalmi Bálint Gazda piac és közösségi térnek hívnák. A képviselő ezzel szeretne emléket állítani a kiváló embernek, kerületi lakosnak.

Bálint György kertészmérnök, volt országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa százéves volt, Facebook-oldalán jelentették be, hogy vasárnap este halt meg. Országosan ismertté akkor vált, amikor 1981–2009 között a Magyar Televízió Ablak című magazinjának állandó munkatársa volt Bálint gazda néven, majd 1991–2000 között főszerkesztője az MTV Gazdaképző című műsorának.

Március 10-én, 100. életévének tiszteletére a XVI. kerületiek, „Akire büszkék vagyunk” alternatív kerületi díszpolgári cím elismerésben részesítették. Júliusi születésnapja alkalmából leplezték le a Kertvárosi minta tanyaudvar Bálint Gazda Gyümölcsöse részegységét, ami kialakításában ő maga aktív szerepet is vállalt. 100. születésnapja alkalmából a Reuters készített róla riportot. 2020 márciusában a XVI. kerület díszpolgára lett, azonban a díj átadására már nem kerülhetett sor a nagy nyilvánosság előtt.

Bálint gazda: Ha egy darab kenyér leesik az asztalról, fölveszem, megcsókolom, elfogyasztom
Nagyinterjú a századik évét taposó Bálint Györggyel loboncról és dumáról, Ablakról és Szadiról, mezőgazdaságról és politikáról. És persze arról, hogy mi fontos igazán.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik