Gazdaság

Hiába az ígéret, idén is megmarad a 20 kisadó

Az állami bevételek 85 százaléka négy adóból folyik be, a maradékon 51 osztozik. A kisadók száma jövőre se változik. A kormány 20 mikróadó eltüntetést már 2020 végére ígérte, ám ennek nyoma sincs — írta meg a Népszava.

A Pénzügyminisztérium (PM) és a kormány tavaly publikált versenyképességi tervében az adók számának jelentős mérséklését ígérte: az akkor közel hatvan adófajtából csupán 40-et kívántak megtartani, ennek határidejét 2020 végére tették. A 15-20 adófajta eltüntetésnek azonban semmi jele sem az államapparátus munkáiban, pláne nem az adójavaslatokban. A PM írta le, hogy az adóbevételek 99 százaléka negyven adóból folyik be, tehát 15-20 mikroadó gond nélkül, akár egy tollvonással megszüntethető lenne, hisz alig 170-180 milliárd forintot tesz ki.

Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető adójogásza a lapnak elmondta: míg öt évvel ezelőtt kerek 60 adófajtát azonosítottak szakértőik, ezek száma az év elején még 54 volt. Az elmúlt években átlagosan évi egy adó tűnt el az adórendszerből. Idén máris megtorpanni látszik az adók számának mérséklése.

Mint írják: a kormány a koronavírus elleni küzdelem örve alatt újból bevezette a kiskereskedelmi különadót — egy újabb kisadót — , amiből 2021-ben már 54 milliárd forintos bevételt vár. Ezen felül a bankokra is kivetett egy válságadót, amit — mert az összege leírható más elvonásokból — a szakértő jóindulatból csak egy fél pluszadónak minősített.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik