Gazdaság koronavírus

Teherré vált a nyugdíjasok vásárlási idősávja

Egyre nagyobb a feszültség a boltokban.

A Magyar Nemzet szerint immár kezd teherré válni az időseknek fenntartott vásárlási idősáv a boltokban. Az egyik szakszervezet szerint érdemes lenne újragondolni korlátozást, mert már a 65 év felettiek sem csak délelőtt járnak vásárolni, amit sok helyen nem is ellenőriznek. A 9 és 12 óra közötti korlátozásra – amikor csak az idősek lehetnek az üzletekben – egyre többen fittyet hánynak.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a helyzet visszás, nem jellemző a hatósági ellenőrzés, de a kereskedők félnek a büntetéstől, így a dolgozókon csapódik le a  feszültség. Bubenkó Csaba szerint van, ahol délelőtt az ajtóban megállítják, de kiszolgálják a rosszkor érkező vevőt, máshol az a  rendszeres, hogy már délután is betérnek a nyugdíjasok.

Az egyik élelmiszerláncnál azt az utasítást kapták a dolgozók, hogy senkit nem küldhetnek el 9 és 12 óra között, a dolgozók pedig nem tudják, szabályosan járnak-e el, ha az ajtóban szolgálják ki a vásárlókat. Sok helyen maszkot sem viselnek a kereskedők, ahogy a vásárlók sem.

A szakszervezeti vezető szerint az idősebbek továbbra is különös figyelmet érdemelnek, de már nincs olyan tömeg a boltokban, mint a márciusi pánikvásárlásoknál, az érintettek szerint pedig a megosztó idősáv helyett hasznos lenne a kötelező maszkviselés és kézfertőtlenítés minden kereskedelmi egységben.

Néhány napja Orbán Viktor az állami rádióban hosszan beszélt arról, mennyire fontos az idősek védelme amíg a vírus itt van. A kormányfő ezzel magyarázta, hogy

bizonyos időseket védő szabályokat fent kell tartani.

A kormányfő ugyanakkor hozzátette, a sikeres védekezés főleg azon múlik,

hogy az emberek a védelmi szabályokat elfogadják. Amit az emberek védelmi szabályként elfogadnak, az működik; ha egyébként nem fogadják el, az lehet bármennyire okos, átgondolt, hasznos, az nem fog működni a valóságban.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik