Belföld koronavírus

Két órára rövidítenék a 65 év felettiek vásárlási idősávját

A 65 év feletti lakosokra vonatkozó vásárlási idősáv 9 és 12 óra között meghatározott intervallumát kétórásra rövidítené a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, írja a Magyar Nemzet. Az elmúlt hetekben ugyanis a nagymértékben visszaesett élelmiszer-forgalmazásban attól tartanak, hogy munkavállalók kerülnek utcára az áruházláncoktól.

A lapnak Bubenkó Csaba elnök elmondta:

Már nem jellemző a rohamszerű vásárlás a járványhelyzet miatt, így délelőttönként sem valószínű, hogy tömeg alakulna ki a boltokban. Újra kell induljon a gazdaság, hogy a fizetőképes vásárlóerő visszatérhessen, ehhez a kereskedelmi vállalatoknak is át kell térni a rendes működésre.

Elmondása szerint a multiláncok az utóbbi hetekben a kereskedelmi adó kapcsán riogattak azzal, hogy százak kerülhetnek utcára, újabban pedig a béren kívüli juttatáson spórolnak a munkaadók, olyan lánc is akad, ahol a megemelt adókedvezmény ellenére negyedével csökkentik a Szép-kártya juttatást.

A szűkítés mellett azt tartanák optimálisnak, ha hétvégénként teljes nyitvatartással, idősáv nélkül működnének a boltok. A felvetést Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is támogatja, mint mondta:

Tudomásul kell venni, hogy minden a járványhelyzettől függ. Érthető volt a kormány óvatossága a háromórás idősáv kijelölésekor, akkoriban tömegek fordultak meg az élelmiszerüzletekben.

Hozzátette, a járványhelyzet alakulásából az látszik, hogy már nem várhatók tömeges megbetegedések.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik