Gazdaság koronavírus

Brutálisan sokat vásároltunk webáruházakban áprilisban, a ruha- és cipőboltok szinte nulláztak

Április volt az első teljes hónap, amikor a koronavírus-járvány miatti korlátozások, távolságtartás és a szociális szokások megváltozása jelentősen nyomot hagyott a vásárlási szokásokon, és általában a kiskereskedelmi forgalomban.

Hatalmasat esett abban a hónapban a kiskereskedelmi forgalom, 10 százalékos csökkenést mért a Központi Statisztikai Hivatal az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Ezen belül azonban nagyon eltérően alakultak a számok az egyes bolttípusok vagy a vásárolt termékek szerint.

  • Mivel sokan otthon maradtak, ezért nem is csoda, hogy az üzemanyag-kiskereskedelem több mint 26 százalékkal esett vissza. A benzinkutak egy része be is zárt, más részük csökkentett munkaidőre állt át.
  • Mivel márciusban sokan betáraztak gyógyszerből, higiéniai termékekből és tartós élelmiszerekből, azért áprilisban a gyógyszer- és illatszerkereskedelem 15 százalékkal esett vissza. Friss élelmiszerre azonban szükség volt, itt alig volt esés: az élelmiszer- és élelmiszer jellegű kiskereskedelemben 0,4 százalékos volt a forgalommérséklődés.
  • Ám ruhát, cipőt alig vásároltak a lakosok: itt 90 százalékos volt a zuhanás.
  • A használtcikkeknél 80 százalékkal maradtak el a vásárlások idén, mint egy évvel ezelőtt.

A vásárlások jelentős része a neten, webáruházakban, csomagküldőkön keresztül bonyolódott: csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma megduplázódott.

A folytatás azért kérdéses, mert márciusban és áprilisban sokan, több mint 100 ezren veszítették el munkájukat, még több embernek csökkent a fizetése, a munkanélküliségtől való félelem miatt pedig a lakosság óvatosabban vásárol, készül a nehezebb időkre.

Kiemelt kép: smagpictures.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik