Gazdaság

Több pénzt szednek ki Mészárosék a friss vagyonkezelő cégükből, mint amennyi profit jött össze

Tavaly is hasított Mészáros Lőrinc szinte áttekinthetetlen, hatalmasra duzzadt cégbirodalmának fő vasútépítő cége, az R-Kord Építőipari Kft. Rekordközeli forgalmat bonyolított az R-Kord tavaly, bő 35,5 milliárd forintos nettó árbevételt ért el – derül ki a cég beszámolójából.

Ehhez pedig kicsivel több mint 4 milliárd forintos adózott eredmény társult. Szinte a teljes profitot, kerek 4 milliárd forintot ki is szedi a tulajdonos (a Mészáros Építőipari Holding Zrt., amely részben a Mészáros-családé, részben pedig a tőzsdei cégé, az Opus Nyrt.-é, utóbbiban is van részesedésük Mészároséknak).

Ez már a harmadik egymást követő év, amikor zsebre teszik a vasútépítéssel foglalkozó cégben keletkezett haszon jó részét: előző évben 5 milliárdot, előtte pedig 7,5 milliárdot vettek ki osztalékként.

A jövő is szép summával kecsegtet. Idén év elején nyertek el 9,5 milliárd forintos megbízást, ehhez elég csupán 3 kilométernyi vasúti pályát építeniük.

Ez azonban semmi ahhoz képest, hogy a vagyonkezeléssel foglalkozó Mészáros Építőipari Holding Zrt. működése első teljes évében (2018 tavaszán hozták létre) tavaly nyomban 10,2 milliárd forintos adózott profitot hozott össze, és – nem tévedés – 15,8 milliárd forintot osztalékként ki is szednek a cégből.

Úgy lehet ez, hogy az idei évet is jónak gondolják, a 2020-as üzleti tervet is figyelembe vették, amikor a már megképződött haszonnál nagyobb összeg kivételéről határoztak.

A birodalom ékköve a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is. Ez a cég valamivel több mint 11,8 milliárdos adózott profitot mutatott ki, amiből alig hagynak bent a tulajdonosok (itt is a Mészáros Építőipari Holding), 11,8 milliárdot osztalékként kiszednek.

Kiemelt kép: Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik