Gazdaság koronavírus

Az elbocsátások után most kivárásra játszanak a cégek

Az első nagy elbocsátási hullámon túl vagyunk. A hazai vállalatok első körben a kölcsönzött munkavállalóikat küldték el – írja a Népszava cikkében. Március 19-én szerte az országban egy időben jelezték a kisebb, nagyobb gyárak és üzemek, hogy nem tartanak igényt a továbbiakban a bérelt munkaerőre. Mint mi is beszámoltunk róla, csak ezen a fekete csütörtökön 15 ezer ember kapta meg a felmondólevelét.

A határozott idejű szerződéseket sem hosszabbították meg, így a szakszervezet becslése szerint csak a Vasas területén mintegy 50 ezer dolgozónak szűnt meg a munkája.  Úgy látják, hogy az elbocsátás első hulláma után jelenleg inkább kivárás érződik a cégeknél, nagy a bizonytalanság. De a cégek az utóbbi időben már igyekeznek különféle megoldásokat keresve megtartani a megmaradt dolgozókat – nyilatkozta a Vasas alelnöke, László Zoltán a lapnak.

Jellemző, hogy csökkentik a fizetéseket és a munkaidőt, emellett egyre több vállalat – a Vasas területén mintegy 8-10 cég – gondolkozik az állami bérkiegészítés igénybevételén is. Vannak eközben persze egészen meghökkentő próbálkozások is: az egyik cég például olyan szerződést íratna alá a dolgozókkal, amelyben 70 százalékos bérfizetést rögzítenek az állásidőre, azzal a kikötéssel, hogy ha bármilyen okból megszűnik a dolgozó munkaviszonya, a pénzt vissza kell fizetnie. László Zoltán szerint ez egészen abszurd elképzelés, hiszen így a cég így tulajdonképpen még bevételhez is jutna a dolgozók elbocsátásával.

Kiemelt kép: Védőmaszkot viselő dolgozó a Volkswagen poznani autógyárában 2020. április 27-én, miután újranyitották az üzemet. A német cég márciusban leállította a termelést a gyárban a koronavírus-járványra tekintettel és az amiatt bekövetkező alkatrészellátási nehézségek következtében.
MTI/PAP/Jakub Kaczmarczyk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik