Gazdaság

Balásy Bulcsú 738 millióért dolgozik a jegybanknak

Nettó 738,5 millió forintos állami megbízást nyert el a Balásy Bulcsú tulajdonában lévő Fornax SI Kft. — derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból. A cég a Magyar Nemzeti Bank (MNB) automatikus tesztelést támogató rendszerének bevezetéséhez fog többek között lincenszeket és oktatást biztosítani, a megbízásban opciós tételként 2880 embernap opciós szoftverfejlesztési támogatás is szerepel (a pontosabb paramétereket elolvashatja itt). Alvállalkozóként a ProofIT Informatikai Kft.-t vonják be.

Balásy Bulcsú a plakátkirály Balásy Gyula féltestvére, de már fivére píáros diadala előtt a magyar üzleti élet szereplője volt a korábban milliárdos forgalmat bonyolító, a Fornax SI-t is magában foglaló Fornax-cégcsoport tulajdonosaként. A Hvg.hu szerint a Fornax leginkább Simicska Lajos idején volt sikeres a közbeszerzéseken. Ezért is érdekes, hogy a cégcsoport anyavállalatába, a Visioners Zrt.-be éppen az a Nyerges Zsolt szállt be 2018 májusában, aki néhány héttel később korábbi üzlettársa, Simicska Lajos cégbirodalmát vásárolta fel.

Mindez jó ómen lehetett, hiszen az  Átlátszó cikke szerint pár héttel a Fornax-tulajdonos Visioners 70 százalékának eladása után a szintén Visioners-érdekeltség Fornax ICT Kft. sikerrel szerepelt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság összesen 28 milliárdos pályázatán: más győztesekkel együtt szoftverbeszerzési keret-megállapodást köthettek. Nyerges hosszú éveken át volt Simicska Lajos üzlettársa, azonban látványosan kimaradt az egykori Közgép-vezér szabadságharcából és a G-napot követő politikai csatákból.

simicska (simicska)
Simicska Lajos: Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó
Villáminterjú a médiavezérrel. Ilyes mondatokkal: "Orbán Viktor áll a hátbatámadás mögött... Az Orbán Viktor is geci. Az is geci. Azt is leírhatja."

Egy ideig ugyan kérdéses volt, hogy Nyerges mennyi ideig tartja egyben a Simicska-birodalmat, azonban az előzetes várakozásoknak megfelelően a hatalmas cégháló mezőgazdasági részét és közterületi reklámozással foglalkozó szegmenst  a miniszterelnök barátjaként ismert Mészáros Lőrinc kezébe juttatta, a Közgép pedig tavaly Mészáros üzlettársához, Szíjj Lászlóhoz került. Utóbbi már nyíltan segíti a Mészáros-család érdekeltségeit a közbeszerzési eljárásokban.

A Visioners Zrt.-ben sem időzött hosszasan Nyerges, a cégpapírok szerint tavaly szeptemberben megvált a részesedésétől, így Balásy Bulcsú ismét egyszemélyes tulajdonos lett a cégcsoportban.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik