Gazdaság koronavírus

10 százalékos GDP-csökkenésre számítanak idén Ausztriában

Az idén 10 százalékos GDP-csökkenésre számít Ausztriában a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt az UniCredit Bank Austria pénzintézet prognózisában. A bruttó hazai termék a bank számításai szerint 36 milliárd euró értében csökken az idén.

A termeléskiesés minden gazdasági ágazatot érinteni fog, a kiskereskedelemben és turizmusban közvetlenül érintett ágazatoknál azonban a kiesés akár 40 százalékos is lehet a bank becslése szerint,

írja az MTI.

A második negyedévben a járványvédelmi korlátozások enyhítése ellenére is az osztrák gazdaság legfeljebb 75-80 százalékát hozza majd normál teljesítményének. A gazdasági aktivitás élénkülésének üteme a második negyedévben sem lesz elegendő ahhoz, hogy a krízis előtti szintre vigye vissza a lakossági fogyasztást és a vállalati beruházásokat.

Stefan Bruckbauer, az UniCredit Bank Austria vezető közgazdásza szerint egyes ágazatok a korlátozások megszüntetését követően sem lesznek képesek bepótolni a kiesett termelésüket. Ez különösen a szolgáltatásokra, valamint a kulturális és sport rendezvényszervezőkre igaz.

A feldolgozóiparban már februárban visszaesett a termelési érték az előző évihez képest mintegy 10 százalékkal amiatt, hogy a nemzetközi beszállítói csatornákban fennakadások voltak a járványügyi korlátozások következtében.

Mivel a fontosabb beszállítói csatornákon és felvevőpiacokon még május folyamán is korlátozásokra kell számítani, a feldolgozóiparban az idén az átlagosnál nagyobb lehet a teljesítménycsökkenés. A feldolgozóiparban a termelési érték 13 százalékos csökkenésére, 8,5 milliárd eurós kiesésére számítunk az idén,

jelezte Günter Wolf, az UniCredit Bank Austria közgazdásza. Megjegyezte, hogy ez mintegy negyede az osztrák bruttó hazai termékben idén várható kiesésnek.

Az élelmiszeripari és gyógyszeripari vállalatoknak azonban az idén nem kell keresletcsökkenésre számítaniuk. Más fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban, például a bútoriparban, a játék- és sportszergyártásában viszont forgalomcsökkenés várható. A tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet csak lassú ütemben fog visszatérni a megszokott szintre a nagyszámú munkahelyvesztés és a részmunkaidős foglalkoztatással járó jövedelemcsökkenés miatt.

Az exportorientált ágazatokat különösen súlyosan érinti a válság a bank prognózisa szerint, mivel az osztrák ipar legfontosabb felvevőpiacain jóval borúsabbak az idei kilátások, mint belföldön. Ez elsősorban az autóipari beszállítókra, az acéliparra, a fémfeldolgozó és műanyagipari vállalatokra, valamint az elektronikai cikkek gyártóira érvényes. Az építőipar viszont a meglehetősen nagy visszaesés ellenére is viszonylag könnyedén átvészeli majd a válságot.

A kereskedelemben 12 százalékos termeléscsökkenésre, 5 milliárd eurós kiesésre lehet számítani az idén. A bank prognózisa szerint ezen belül a jármű-kereskedelemben „legalább 25 százalékos” visszaesés várható. A turizmusban nemcsak nagy visszaeséssel, hanem rendkívül lassú normalizálódással is kell számolni. „Nem utolsósorban azért, mert a lakosságnak a jövedelemkiesés miatt jelentősen lecsökkent a szabadon elkölthető jövedelme” – mutatott rá Günter Wolf. A szállodaiparnak és a vendéglátásnak az idén 30 százalékos visszaeséssel kell kalkulálnia. Ez a megszokott üzletmenethez képest 6 milliárd eurós kiesés, és megfelel az osztrák bruttó hazai termékben idén várható csökkenés 17 százalékának.

A lakosság szabad mozgásának korlátozása forgalomcsökkenést von maga után a személyszállításban, az autóbérleti szolgáltatásokban, valamint az utazási irodák, illetve a kulturális és sportrendezvények szervezőinél is. Mivel ezeken a területeken lehetetlen az elmaradt szolgáltatásokat pótolni, a kiesés a megszokott üzletmenethez képest legkevesebb 25 százalékos, de akár 40 százalékos is lehet az UniCredit Bank Austria prognózisa szerint.

Kiemelt kép: JOE KLAMAR/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik