Gazdaság koronavírus

Itt vannak a módosított Kurzarbeit-rendelet részletei

Kihirdette a kormány a Magyar Közlönyben az eredeti Kurzarbeit-rendeletről szóló módosítást, melyek lényeges újításait a Portfolio gyűjtötte össze.

Ezek közé tartozik, hogy a csökkentett munkaidő sávját a bejelentésnek megfelelően módosították, így 15 és 75 százalékkal csökkenhet a munkaidő, már ezekre a dolgozókra érvényes a támogatás.

A cikkben megjegyzik, újdonság az eddig elhangzottakhoz képest, hogy az egyéni fejlesztési időre vonatkozó szabályok is módosulnak. A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy ha egy eredetileg 8 órában foglalkoztatott dolgozót 6 órában foglalkoztatnak tovább, akkor kötelező megállapodni a fejlesztési időről, 3 hónapra. Ha viszont egy eredetileg 8 órában foglalkoztatott dolgozót 2 órában foglalkoztatnak tovább, akkor itt nem kötelező az egyéni fejlesztési idő, hanem lehetőség.

Lényeges könnyítést teszt a szabályozás azzal kapcsolatban, hogy a támogatással együtt számolt munkabér összegének a támogatás időtartama alatt el kell érnie a munkavállaló eredeti alapbérét, mert azt abban az esetben nem kell elérni, ha a munkaidő-csökkentés legalább 50 százalékos.

Hivatalossá vált az is, hogy kieső munkaidő alatt szervezendő képzéseket a támogatások elnyerésétől számítva 2 éven belül lehet megszervezni. Távmunka és otthoni munkavégzés esetén is igényelhető a bértámogatás.

Az új támogatási program a módosítás szerint a munkaerő-kölcsönző cégekre is vonatkozik.

Törölték viszont azt az eredeti szabályozást, amely kimondta, hogy a kérelemben be kell mutatni a csökkentett munkaidős foglalkoztatást megalapozó körülményeket, ezeknek a veszélyhelyzettel való közvetlen és szoros összefüggéseit, az eddig megtett és várható intézkedéseket

Pontosítás

Cikkünk első verziójában azt írtuk, hogy a munkaidőkeretre vonatkozó követelmény benne maradt a jogszabályban, ám ez a feltétel kikerüt a szövegből.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik