Gazdaság

Kilőtt az államháztartási hiány

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének bevételei 4,2 százalékkal 3560,7 milliárd forintra nőttek az első két hónapban, a kiadások ugyanakkor 13,8 százalékkal 3815,3 milliárd forintra emelkedtek, így a hiány 254,6 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 67,3 milliárd forint többlettel szemben, derül ki a Pénzügyminisztérium pénteken közzétett részletes adataiból.

A kiadások 463,8 milliárd forinttal nőttek, a főként az uniós programokra folyósított nagyobb kifizetések miatt, míg a bevételek 141,9 milliárd forinttal haladták meg a tavalyi első kéthavit.

Az egy évvel korábbi 281,4 milliárd forinttal szemben az idén február végéig 61,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások február végéig megközelítették az 569,4 milliárd forintot, míg tavaly ilyenkor 200,2 milliárd forintot tettek ki. A két év azonos időszakának eltérő alakulását főképp ez okozta – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium.

Az idén az első két hónapban az államháztartás központi alrendszerének összesen 254,6 milliárd forintos hiányából a központi költségvetés 283,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 7,2 milliárd forint deficitet könyveltek el, míg
az elkülönített állami pénzalapok 36,3 milliárd forintos többlettel zártak.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik