Gazdaság koronavírus

A 2800 forintos csirkemell miatt ellenőrzik az árusokat

Bőven van csirke az országban, csak most nem ér oda mindenhová időben. Aki türemes, annak nem kell a korábbi ár duplájáért húst vennie.

Az egekbe szökött a csirkemell ára: a Lehel téri piacon szerdán a 2800 forinthoz közelített, a Fény utcai piacon 2250 forintért adták a csont és bőr nélküli filét. Ez drámai fejlemény, különösen annak fényében, hogy az utóbbi pár évben nemigen drágult a baromfi, a KSH statisztikája szerint 2016 elején 1520 forintba került a csirkemellfilé kilója átlagban, az idén év elején pedig mindössze 1400 forintba. Vagyis

a piacokon pár nap alatt nagyjából megduplázódott az ár.

Az okokról a Fény utcai piacon azt mondta az egyik árus, hogy 10 kiló csirkemell helyett 2 kilót kapott, miközben a bérleti díjat ugyanúgy ki kell termelnie, így nincs más megoldása, mint árat emelni. A Lehel téren szintén azt mondták az árusok, hogy áruhiány van, sőt azt is előrevetítették, hogy heteken belül hasonló áron lesz minden.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint a boltosok általánosságban önkényesen nem emelnek árat. Jellemzően akkor nő a fogyasztói ár, ha a beszerzési ár emelkedik, például amiatt, mert hiány van valamiből. Kaptak olyan jelzést, hogy a csirkemellnél van drágulási hullám, de hogy milyen mértékű, az boltonként mindig eltérő. Hozzátette, önmagában az nem bűn, ha a kereskedő árat emel, az a kérdés, hogy miért – a hatóság dolga megvizsgálni, hogy tisztességes volt-e az áremelés.

A területet felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nem tud hiányról, épp ellenkezőleg: kérdésünkre azt közölte, hogy a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek, a szektor képviselőitől érkező jelzések szerint a folyamatos ellátás továbbra is biztosított. A tárca állandó kapcsolatot tart a kereskedelmi szövetségekkel, az ágazat meghatározó vállalkozásaival, változatlanul türelmet és nyugalmat, az indokolatlan készletfelhalmozás mellőzését kéri mindenkitől.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

A fogyasztóvédelem terület kiemelten ellenőrzi elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a rendkívüli áremelések, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében. A hatóság munkatársai szerdán helyszíni vizsgálatot folytattak a Lehet téri piacon.

A minisztérium arra a felvetésre nem reagált, hogy a nyerészkedés, illetve a felvásárlási láz megfékezésére tervez-e valamilyen intézkedést, hatósági ár, esetleg a vásárlásoknál mennyiségi korlátozás bevezetését.

Indokolatlan ez az ár, biztosan fognak találni olcsóbban bármelyik kiskereskedelmi láncban, csak legyenek egy kis türelemmel – reagált a 2000 forint feletti húsárakra Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója is. Nincs hiány hazai alapanyagból, a baromfitermelők, vágóhidak normálisan működnek, vagyis nincs szó termeléskiesésről, ezt a lapunk által megkérdezett minden piaci forrás is megerősítette. Magyarország csirke-nagyhatalomnak számít, itt működik Európa egyik legnagyobb csirkegyára, a kisvárdai Master Good Kft. A múlt évben számoltunk be arról, hogy 15 milliárd forintos beruházás nyomán a hat legnagyobb kapacitású európai baromfifeldolgozó közé került a milliárdosok toplistáján szereplő Bárány család cége.

Ami az alapanyag mennyiségét illeti, az ország önellátási szintjének 140 százaléka a hazai baromfihús termelés. Csirkéből ez az arány 125-130 százalék, pulykából nagyjából 140 százalék, víziszárnyasból pedig a belföldi felhasználás kétszerese.

A probléma tehát nem húshiányból adódik, hanem logisztikai természetű gondról van szó

– mondta el Csorbai Attila.

A járványügyi helyzet miatt hozott kormányzati intézkedés nyomán  bezárták a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, tulajdonképpen megszűnt a közétkeztetés. A háztartások átálltak az otthoni sütés-főzésre, és egyúttal megindult a roham, mindenki igyekszik készletet felhalmozni, a felvásárlási láz miatt a kereslet a szokásos többszörösére ugrott. Mindezek eredőjeként a boltoknak a karácsonyi csúcsszezonnál is erősebb napi forgalmakat kellene kiszolgálniuk.

Az eddig a közétkeztetéshez érkező áruknak, így a húsnak is, át kell kerülniük a kiskereskedelmi csatornákba, a megrendelések átszervezése pedig némi időt vesz igénybe, magyarázta Csorbai Attila. Szerinte azonban ez a helyzet nem tart sokáig, a megrendeléseket átalakítják, a logisztikát átszervezik, és aki már bevásárolt, az „nem fogja beszerezni a második 20 kilós csirkemellfilé adagot” – vetítette előre a felvásárlási láz lanyhulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik