Gazdaság

A NER agrárháborújában edződött, rábízták a Nemzeti Választási Irodát is

2020-ban a Fábián Péter egykori KDNP-s politikus többségi tulajdonában lévő Top Cop Security Kft. gondoskodik a Nemzeti Választási Iroda (NVI) őrzés-védelmi feladatairól — derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból. A Top Cop Security Kft. évek óta milliárdos forgalmat bonyolít az Opten céginformációs rendszer szerint, a mostani keretmegbízást a 2020. február 1. és 2021. január 31. közötti időtartamra, illetve a 62,6 millió forint + áfa keretösszeg kimerüléséig kötötték meg.

Bár a balatonfüredi Fábián Péter neve sokáig ismeretlenül csenghetett, az egykor rendőrként dolgozó volt politikus tavaly nyáron fejesugrással szállt be a NER belső köreinek első agrárháborújába. A Mészáros Lőrinchez közel álló felcsúti Flier család és a szintén kiváló kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező Gyalog Zsolt és Eppel János körüli csoport között robbant ki vita, amely végül nagy értékű károkozásig fajult. A nézeteltérés hevében valakik egyszerűen ledózeroltak egy szivattyúházat, hogy így akadályozzák meg az öntözést a Velencei-tó környéki földeken.

KDNP-s exrendőr emberei szálltak be a NER első földesúri háborújába
A felcsúti oligarchacsaláddal szembekerült üzleti csoport tagjai egy milliárdos bevételű biztonsági céget fenntartó balatonfüredi kereszténydemokratától kértek védelmet.

Ebbe a csetepatéba kapcsolódott be Fábián Péter, illetve őrző-védő cége. Az értékes földek öntözéstől elzárt Eppelék a történtek után az egykori rendőrtől kértek védelmet, aki egy kisebb „magánhadsereget” küldött ki, hogy megakadályozza a további rombolásokat. Ahogyan korábban beszámoltunk róla: Fábián Péter a füredi gazdagok új rétegének kevésbé ismert figurái közé tartozik, aki Matolcsy Ádám üvegpalotája mellett építtetett magának szőlészettel kiegészített luxusvillát. Fábiánt régóta szoros személyes és üzleti kapcsolat köti a Porsche Hungariát, a kormány kedvenc gépjármű-beszállítóját irányító, az agrárháborúban is érintett Eppel Jánoshoz.

Fábián aktívan is bekapcsolódott a balatonfüredi politikába: a fideszes Bóka István által vezetett városban Fábián a helyi KDNP-szervezetben kezdett dolgozni, viharos gyorsasággal az elnökségi tagságig vitte. Idén februárban a KDNP balatonfüredi szervezete a Facebookon jelentette be, hogy az elnökségből gyakorlatilag mindenki kilépett, így a nyilvánosság tájékoztatásával újjászervezik magukat. A nyilvánosságot ugyan azóta sem informálták, értesüléseink szerint azonban Fábián is az átalakulás áldozatául esett, és már nem erősíti a balatonfüredi kereszténydemokraták szervezetét.

Az NVI védelme annak fényében különösen fontos kérdés, hogy 2016. február 23-án Kubatov Gábor fideszes politikushoz több szálon köthető, büntetett előéletű férfiak fizikai fölénnyel lehetetlenítettek el egy népszavazási kezdeményezést a demokrácia egyik legfontosabb intézményének aulájában. Az MSZP a vasárnapi zárvatartás ügyében számos alkalommal igyekezett elfogadtatni népszavazási kérdést, az említett napon a leginkább kidobóembereknek tűnő agresszív társaság akadályozta meg Nyakó István szocialista politikust, hogy elsőnek bélyegezze le az ellenzéki kezdeményezést. A kopaszok tevékenysége Erdősi Lászlónét, Herceghalom polgármesterének feleségét segítette, aki a kormány által elrendelt vasárnapi zárvatartás folytatása mellett kampányolt. Mint később kiderült, ő maga is vasárnap nyitvatartó boltot üzemeltet Tordason, a 444.hu pedig azt vette észre, hogy az egyik erőszakoskodó mappáját átvilágító fényben látszott, hogy a nála lévő iraton Erdősi Lászlóné neve szerepel.

Kiemelt kép: Lukács Zoltán, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnöke várakozik a székház aulájának közepére kihelyezett időbélyegző mellett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében 2016. április 6-án reggel. Az MSZP két napja ügyeletet tart az NVI épületénél, várva a Kúria döntését a vasárnapi boltzárról szóló beadványokról. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az összes kopasz büntetett előéletű, aki megakadályozta az MSZP népszavazását
Alapos munkával kiderítettek mindent a hatóságok a kopaszokról. Volt köztük olyan is, akit korábban fegyveres rablásért ítéletek el. Majd hirtelen úgy döntöttek, nem történt bűncselekmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik