Gazdaság

Gyanús gyorsasággal happolták el a nagy hotelek ingyen milliárdjait

Valakik karácsony és újév idején is résen voltak, a nagy szállodák támogatására szánt 20 milliárd forint többszörösére érkeztek igények a karácsonyi-újévi időszakban.

Átvágva érzi magát számos szállodás cég, miután hiába akartak rástartolni a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által meghirdetett jelentős összegű fejlesztési támogatásra, nem volt rá idejük, egyszerűen elvitték előlük a pályázatot.

Az állami ügynökség a múlt héten, három hónappal az eredeti határidő előtt lefújta a kiírást a hirtelen túljelentkezésre hivatkozva, így aki a karácsonyt és az időközben eltelt néhány munkanapot nem arra fordította, hogy elkészítse és beadja a pályamunkáját a nagy kapacitású szállodák fejlesztésére és létesítésére kiírt pályázatra, az lemaradt a 20 milliárd forintos keretösszegről.

A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. január 7-ei indoklásában az áll, hogy a pályázati felhívást további közlemény kiadásáig felfüggesztik, tekintettel arra, hogy a beérkezett pályázati kérelmek forrásigénye elérte a meghirdetett keretösszeg többszörösét.

A Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési Konstrukció pályázatot december 20-án nyitották meg azzal, hogy 2020. március 31-ig lehet benyújtani az igényeket. Az, hogy a kiírásban szereplő 20 milliárd „többszörösére” érkezett be pályázat, nem csoda, hiszen azt kikötötték ugyan, hogy 300 millió forintnál kisebb összegre nem lehet pályázni, a felső határra azonban azt írták: akár meghaladhatja a 651/2014/EU bizottsági rendelet alapján kalkulált összeget. Ezt nehéz másképp értelmezni, mint hogy az elnyerhető támogatásnak nincs maximuma – csak a 20 milliárdos keret szab határt.

A 24.hu szakmai forrásai szerint szinte kizárt, hogy előzetes rákészülés nélkül bárki érvényes pályázatot produkáljon ilyen rövid idő alatt. Arról ugyan az MTÜ már az ősszel kiszivárogtatott információkat, hogy hamarosan megjelenik egy olyan nagyobb összegű pályázat, amelyen a 150 szobásnál nagyobb (ez végül 100 szobára módosult) szálláshelyek juthatnak a felújítási vagy építési költségek 70 százalékát kitevő állami támogatáshoz.

A pontos követelményrendszer és a pályázat részletei azonban csak négy nappal karácsony előtt kerültek a nyilvánosságra, és a nagy összegű támogatás nagy mennyiségű bürokráciával jár.

Forrásaink szerint egy érvényes pályázathoz mellékelni kell egy üzleti tervet, amely az útmutató szerint minimálisan 80-100 oldal, és tartalmazni a kell ezen kívül marketing tervet, piackutatást, pénzügyi elemzést és fenntarthatóság vizsgálatot is. Szükség van továbbá egy tételes költségvetési táblázatra, és egy rakás kötelező formanyomtatványra.

December 20., a pályázat megjelenésének napja péntekre esett, 21-étől 29-éig a karácsony miatt szinte mindenütt munkaszünet volt, a szállodákban viszont éppen ebben az időszakban volt csúcsforgalom. Az év végét pedig az áfaváltozási munkák is leterhelték,. Így „földi halandók” számára valójában csak néhány munkanap állt rendelkezésre a beadványok előkészítésére.

A Napi.hu már korábban beszámolt róla, hogy a Hunguest Hotels erősen érdeklődik a pályázat iránt. A szállodalánc az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. A Hungest-lánc tagjai Tapolcától Hévízig és Szegedtől Zalakarosig megfelelnek a pályázati kiírásnak. Tavaly 23,6 milliárd forint volt a Hunguest Hotels nettó értékesítési árbevétele, ami után 3,4 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Tavaly januárban egy nagyobb, 300 milliárd forintos hotelfejlesztés pályázat után ki is derült, hogy a legnagyobb támogatási összegek a leggazdagabb tulajdonosoknál kötöttek ki. A Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program keretében fideszes parlamenti képviselők, Széles Gábor milliárdos üzletember, valamint Garancsi István (a Market Építő Zrt. társ- és a Mol Vidi FC tulajdonosa), Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) és Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Mol igazgatósági tagja) közös cége és Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája részesült milliárdos nagyságrendben.

NER-milliárdosok fejleszthetik a hoteleiket állami pénzből
Minden idők legnagyobb turisztikai programja milliárdosoknak szólt: minden harmadik forint náluk landolt.

Kiemelt kép: a Hunguest Hotel Helios épülete Hévízen. Fotó: Manek Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik