Gazdaság

Olyan magasak az ingatlanárak, hogy már lakhatási célra is keresik a szuteréneket

A magas ingatlanárak miatt lakhatási célra is egyre inkább keresik a szuteréneket, amelyeket korábban jellemzően tárolókként hasznosítottak, írja a Magyar Hírlap.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője azt mondta: noha elhelyezkedése és kis alapterülete miatt ez egy jól kiadható ingatlantípus, számolni kell a lakhatási célú átminősítésre vonatkozó szabályozásokkal is.

Jellemzően a régebbi építésű belvárosi téglaházaknál lehet ilyen ingatlanokkal találkozni, így a kedvezőtlenebb lakhatási körülmények mellé remek elhelyezkedés párosul, ami sokakat hajt a kompromisszum felé.

Benedikt Károly figyelmeztetett arra, hogy szuterén vásárlása előtt az átlagosnál nagyobb figyelmet érdemes fordítani az ingatlan állapotának felmérésére. A föld alatti pozíció miatt a nedves falak, beázások több kellemetlenséget okozhatnak később, és az is fontos kérdés, hogy elegendő napfény jut-e a lakásba.

A jó elhelyezkedésű, felújított budapesti szuterének körében könnyen lehet találkozni 500-600 ezer forintos négyzetméterárral.

Néhány különleges minigarzonért pedig kiemelkedően sokat kérhetnek az eladók: az Andrássy úton nemrég 23 millió forintért kelt el egy 12 négyzetméteres lakás.

Eláruljuk, hogyan költözhet albérletből saját lakásba költségemelkedés nélkül
A Bankmonitor számításai szerint albérletből saját lakásba menni most nem lehetetlen vállalkozás.

(MTI, kiemelt kép: MTI/MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik