Gazdaság

A kukakirály újabb közbeszerzésen tarolt

A miskolci 2 milliárd forintos megrendelés után újabb, ezúttal egymilliárd forintos nyereményt húzott be a kukakirálynak is titulált Hercsik István érdekeltsége, a Mento Környezetkultúra Kft.

Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. megpályáztatta a „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” pályázathoz kapcsolódó uniós forrású beszerzést. A lényeg, hogy különféle hulladékszállító járműveket és edényzetmosó felépítményt fognak beszerezni a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás részére. Újakat, nem használtakat, nem felújítottakat. És van a csomagban néhány opcionális tétel is.

Két ajánlat érkezett be, nyert a miskolci Mento nettó 1,40 milliárd forint becsült érték helyett kerekítve nettó 1,15 milliárd forintért fognak szállítani. A cég neve többek között onnan lehet ismerős, hogy támadt egy kis kartellügyük.  Azt vizsgálják, hogy a nemzeti kukaholding által hulladékgyűjtő-edényekre, speciális gépjárművekre, berendezésekre kiírt közbeszerzéseknél összejátszottak-e az egyes szereplők, köztük a Mento.

Fotó: Vajda János / MTI
Mindenkit lenyomott a kukakirály, és most kétmilliárdért építkezhet
Nemrég kartellgyanúba keveredett, de most nyert a miskolci önkormányzatnál.

Az 1996-ban alapított Mento nemcsak hulladékos közbeszerzések, hanem miskolci megbízások gyakori  nyertese, korábban 881 millió forintért végezhettek munkálatokat a miskolci ipari parkban, és közel 100 millióért kátyúzhattak az önkormányzatnak. A helyi győzelmek mellett azonban gigaprojektekben is felbukkant: a Mento egyike annak a négy cégnek, amelyekkel 12,9 milliárd forintos  keretszerződést kötött az állami Nitrokémia Zrt. a Gyöngyösoroszi Ércbánya-bezárás V. ütemének munkálataira.

Árbevételük 2015-ben még meghaladta a nettó 15 milliárd forintot, 2016-ban hetedére, 2,2 milliárd forintra esett, tavaly pedig már 4,8 milliárd forintnál jártak ismét. Adózás előtti eredményük is követte ezt a trendet, a 2015-ös 1,1 milliárd forint után 388 millió forintra olvadt, majd tavaly már 861 millió forintnál tartott.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik