Gazdaság

Nyugdíj: jövőre ötször érkezhet a szokásosnál hamarabb az utalás

Akik átutalással kérték a nyugdíjukat, azoknak minden hónap 12-én érkezik meg a pénzük a számlájukra. Kivéve, ha 12-e hétvégére esik, mert akkor már pénteken megérkezik a nyugdíj.  (A postai kézbesítés előre meghatározott ütemezés szerint történik, amiről előre értesítik a nyugdíjasokat, egész évre).

Egyetlen kivétel volt ez alól eddig, idén január 11-én, pénteken, amikor késtek a nyugdíjak:

Ha este hatig nem kapta meg a nyugdíját, már ne reménykedjen
Lesznek, akikhez csak hétfőn fut be az utalás.

Az Mfor megnézte, jövőre öt olyan hónap lesz, amikor 12-e hétvégére esik, tehát januárban, áprilisban, júliusban, szeptemberben és decemberben is előbb jöhet a nyugdíjutalás. Mondjuk decemberben eleve már az első napokban sor kerül az utalásokra, hogy a nyugdíjasok minél hamarabb pénzhez jussanak karácsony előtt. A Magyar Államkincstár még nem adta ki amúgy a hivatalos menetrendet.

Még nem tudni, az azonnali átutalás a nyugdíjakat is érintené-e

Változhat viszont a helyzet az azonnali utalás bevezetésével. A tervek szerint a márciustól élesedő rendszerben az utalások az indítástól számított 5 másodpercen belül megérkeznek a célszámlára, és hétvégén is végrehajthatók lesznek a tranzakciók. Vagyis nem lesz akadálya a nyugdíjak hétvégi elutalásának.

Azt még nem tudni, hogy most tényleg elindul-e az azonnali átutalások rendszere, hiszen már volt halasztás. De ha el is indul a rendszer, még mindig kérdéses a szakportál szerint, hogy abban hol lesz a helye a nyugdíjaknak, vagy azt – tekintettel a feladat összetettségére és az állomány mértékére – külön kezeli az állam. Varga Mihály tájékoztatást ígért nem régiben ebben a kérdésben.

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik