Gazdaság

Tíz éven belül az összes magyarországi szélerőmű bezárhat

A szélenergia világszerte egyre nagyobb szerepet kap a globális villamosenergia-ellátásban, Magyarországon azonban az elmúlt években parkolópályára került, és úgy tűnik, a kormány hosszú távon sem számol ezzel a tiszta energiaforrással. Jelenlegi tervei szerint tíz év múlva egyetlen szélerőmű sem fog üzemelni itthon, pedig az elméleti potenciál jelentős, ami alapján akár meg is többszörözhetnénk a hazai kapacitást — írja a Portfolio.

A  Globális Szélenergia Egyesület (WWEA) adatai alapján vázolja, hogy az utolsó magyarországi szélerőművek építése, 2010-2011 óta a globálisan telepített teljes szélerőmű-kapacitás körülbelül megháromszorozódott, és tavaly év végén megközelítette a 600 GW-ot, amelynek közel 10 százaléka 2018-ban épült meg. Bár Magyarország nem tartozik a legszelesebb európai országok közé, itthon is jelentős szélerőmű-kapacitás lenne gazdaságosan telepíthető és működtethető. Jelenleg azonban összesen körülbelül 330 MW a magyarországi kapacitás, a legutolsó szélerőmű azonban a 2010-es évek elején települt.

Azóta ilyen célú beruházás nem kapott engedélyt, illetve a szabályozási környezetet úgy alakították át, hogy annak feltételeit gyakorlatilag lehetetlen teljesíteni, hiszen szélerőmű lakott terület határához legközelebb 12 kilométerre építhető.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) 2019 februárjában publikált tanulmánya szerint 2030-ra a hazai elméleti potenciált és más szempontokat is figyelembe véve 2030-ra Magyarországon akár 1500-2500 MW-ra is emelkedhetne a beépített szélerőmű-kapacitás.

Az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) Nemzeti Energia- és Klímatervének (NEKT) első verziója azonban nem számol új szélerőművekkel, sőt, a jelenleg üzemelők bezárását feltételezi. A szélerőművek élettartam-hosszabbítása sincs napirenden, így a kormány előzetes terve szerint 2025-re 98,7, 2027-re 50 Mw-ra olvad, 2030-ra pedig teljesen eltűnik Magyarországról a szélenergia-kapacitás.

Kiemelt kép: Szélturbina a Vas megyei Vép határában.  MTI Fotó: Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik