Gazdaság

Jókora szakadék tátong a nyugdíjak és a bérek között

Írtuk, hogy összefogtak a nyugdíjas szervezetek, és közösen szeretnék elérni, hogy megállítsák a nyugdíjak leszakadását a bérektől. Jóval 3 százalék feletti nyugdíjemelést, és 2021-től egy igazságosabb nyugdíjszámítást várnának a kormánytól:

Besokalltak a nyomorgó nyugdíjasok, bőven 3 százalék feletti emelést követelnek
2021-től pedig ragaszkodnak egy igazságosabb nyugdíjszámításhoz.

A nyugdíjemelés jelenlegi számítását tartja az egyik legnagyobb, tagságukat érintő problémának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) – mondta a hét nyugdíjasszervezetet tömörítő tanács elnöke, Juhász László. Emlékeztetett, hogy mintegy egy évtizede a Bajnai-kormány részben a válságra hivatkozva változtatta meg a bérkövető nyugdíjemelés rendszerét.

Mivel a válságon már túl vagyunk, Juhász László nem látja, mi indokolja, hogy a nyugdíjasok számára rendkívül hátrányos inflációkövető nyugdíjszámítást tartják fenn továbbra is – írta a Pénzcentrum. A hátrányosságot jól mutatja, hogy miközben az elmúlt 6-7 évben 60 százalék körüli bérfejlesztés volt, a nyugdíjasok inflációkövetés címén mindössze 20 százalék emelést kaptak.

További egyenlőtlenséget és problémákat is okoz, hogy a nyugdíj az utolsó nettó keresethez igazodik, annak bizonyos százaléka, és miután a bérek dinamikusan nőnek, így az induló nyugdíjak is örvendetesen magasabbak.Megfordítvaadolgota 4-5 évvel korábban nyugdíjba mentek nyugdíja rendkívül lemarad a friss nyugdíjasokéhoz képest is. 

Egy tavalyi számítás szerint, ha csak 25 százalékban figyelembe vették volna a bérkiáramlást, pont dupla lett volna a nyugdíjemelés, mint ami megvalósult az elmúlt évben. Juhász László szerint a bérekhez képest már nem ollónyílás van, hanem szakadék.

Írtuk azt is, hogy jövőre sem tervezi a kormány a minimálnyugdíj emelését. Az ellátás már 2008 óta nem nőtt.

28 500 forint marad az öregségi nyugdíjminimum
2008 óta nem emeltek rajta. Most sem fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik