Közélet

28 500 forint marad az öregségi nyugdíjminimum

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2020-ban sem változik az öregségi nyugdíjminimum 28 500 forintos összege. Gulyás Gergely szerint az emelés nincs a kormány napirendjén — írta meg a Privátbankár.

Az öregségi nyugdíjmimum azt jelenti, hogy ennél kisebb teljes ellátást nem lehet megállapítani azoknak, akik rendelkeznek a szükséges szolgálati idővel és elérték a nyugdíjkorhatárt.

A nyugdíjminimum összege 2008 óta változatlan.

A lap emlékeztet: az infláció 2008 óta 26,4 százalékos volt ebben az időszakban, ráadásul az idősek kosarában meghatározó élelmiszerek az elmúlt években nagyobb mértékben drágultak, mint a társadalom teljes kosara.

Önmagában a nyugdíjminimum nincs hatással a nyugdíjasok többségére, az átlagnyugdíj 135 ezer forint körül van, azonban az emelés azért néhány ezer, rendkívül rossz körülmények között élő idősnek segítség lehetne. Fontos azonban, hogy a 28 500 forint több szociális ellátás megállapítása során is alapként szolgál, ami már jóval több ember pénztárcáját érinti. Ezen okokból több érdekképviseleti szervezet, valamint politikai tömörülés szorgalmazza rendre a legkisebb teljes nyugdíj emelését.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik