Gazdaság

Két és félszeresére nőtt Magyarországon az ukrán vendégmunkások száma

Mintegy két és félszeresére nőtt az ukrán állampolgárságú munkavállalók száma Magyarországon 2018 és 2019 első féléve között. A magyar médiában számos cikk jelent meg arról, hogy már 29 ezer, vagy akár 44 ezer ukrán munkavállaló van. Azonban az adatok, amikből ezt a következtetést levonták, a munkavállalási és tartózkodási engedélyekre vonatkoznak, és nem arra, hogy ténylegesen mennyien dolgoznak nálunk.

A KSH adataiból azonban azt is ki lehet számolni, hogy valójában mennyi külföldi állampolgár dolgozik Magyarországon. A statisztikai hivatal a NAV-hoz havonta érkező járulékbevallásokat dolgozza fel, így ezek nagyon is pontosnak tekinthetők – írta a G7.

Ez alapján összesen 50 ezer külföldi munkavállaló dolgozott Magyarországon az idei első fél évben, a felük más európai uniós országokból jött. A KSH adatai is alátámasztják azonban, hogy gyorsan nőtt a Magyarországon dolgozó külföldi állampolgárok száma. A korábban éveken át 20-25 ezer fő volt a számuk,  de az elmúlt két és fél év alatt megduplázódott. Ezen belül 6248 volt tavaly az első félévben az ukrán munkavállalók száma, ami az idei első félévre 15 131-re emelkedett.

Kiemelt kép: Romániából érkezett mezőgazdasági idénymunkások mennek haza bérelt házaikba a dohánytörés után a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón. MTI Fotó: Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik