Belföld
Budapest, 2017. december 2.
A Csokonai utca, a VIII. kerületben.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Ma is a Demszky-korszak cápái köröznek a zsíros parkolási biznisz körül

A sajtó „hazug támadásait” okolta a ferencvárosi önkormányzat és a helyi parkolási cég, amikor közel egyéves balhésorozat után decemberben bejelentették, hogy „hajlandóak” közös megegyezéssel felbontani a közöttük lévő, évente 500-700 milliós bevételt termelő szerződésüket.

A Fer-Park 2010 Kft. ügyvezetője szerint

heti rendszerességgel jöttek a hamis, hazug állításoktól hemzsegő támadások, amiket részben politikai, részben gazdasági érdekek mozgattak,

és mivel egy parkolási cég mégsem politikai szervezet, nem tudtak mit kezdeni a munkatársakat rossz színben feltüntető sajtóanyagokkal.

A ferencvárosi önkormányzat parkolási szerződését ért „hazug” támadásokból például az derült ki, hogy a Fer-Park 2010 egyik alapítója és tulajdonosa, Borsi Imre előkelő helyen szerepel minden idők legnagyobb, jelenleg is folyamatban lévő parkolási büntető ügyének vádlotti listáján, Borsit milliárdos károkozással vádolják.

A 2016-ban kezdődött eljárásban a Demszky-éra csodacége, a Centrum Parkoló Kft. 23 egykori vezetőjét és alkalmazottját vádolják nagy vagyoni hátrányt okozó folytatólagos hűtlen kezeléssel és sikkasztással. Az érintetteknek 3 milliárd forintos túlköltésről kellene elszámolni.

A Centrum Parkoló Kft. fénykorában, az MSZP-SZDSZ időszakban akkora birodalmat épített ki, hogy egyszerre hét fővárosi kerületben szedte a parkolási pénzeket. A terjeszkedésnek egy 2010-es törvénymódosítás vetett véget. A parkolás törvényi hátterének változása miatt onnantól kizárólag önkormányzati tulajdonú társaságok végezhettek parkoltatással kapcsolatos feladatokat, a Centrum viszont erősen profitorientált magáncég volt.

A hirtelen megroppantott vállalkozás vezetői ezután csupán két kerületet tudtak megtartani maguknak, Ferencváros és Erzsébetváros azonban a Fidesz-korszak elmúlt nyolc évében is a fennhatóságuk alatt maradt.

2010-ben Borsi Imrét még személyes bizalmi viszony kötötte Kupper Andráshoz, a Centrum többségi tulajdonosához. Egymással szinte párhuzamosan hozták létre a két kerületben a nevükben is teljesen hasonló utódcégeket. Erzsébetvárosban az Er-Park Kft., Ferencvárosban pedig a Fer-Park 2010 Kft. vette át az üzletet.

Budapest, 2018. január 2.
Nő parkolójegyet vásárol a XIII. kerületi Tatai utcában 2018. január 2-án. Ettől a naptól bővült a  parkolási övezet a kerületben, fizetőssé vált a parkolás a Rákos patak - Tatai utca - Kámfor utca - Reitter Ferenc utca - Gyöngyösi utca - Göncöl utca által határolt területen.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bár már akkoriban is botrányok voltak a cég körül a benyelt parkolási díjak miatt, a VII. kerületben mégsem rejtették véka alá a jogfolytonosságot, lényegében csak átfazonírozták a nagy Centrum maradványait. Az Er-Park alapításakor a Centrum maradt a többségi tulajdonos a négy tagú konzorciumban, sőt az ügyvezető igazgató is a Centrumból érkezett. Az egész mögött pedig ismét Kupper András állt végső tulajdonosként.

Kupper azonban a ferencvárosi Fer-Park alapításában is benne volt. 2010-ben még a VII. kerületi konzorciumban is használt E-Kontroll nevű cége volt a tulajdonos Borsi Imre Loux Kft.-je mellett.

A közösködés egészen 2015-ig folytatódott, amikor Kupper hirtelen kiszorult a ferencvárosi cégből és azzal együtt a kerület parkolási bizniszéből.

A hírek szerint a két egykori üzlettárs a szakítás óta nem áll szóba egymással, de mivel mindkét kerületben előbb-utóbb újra kell osztani a lapokat, hamarosan egymás konkurenciái is lehetnek.

A 24.hu információi szerint Kupper már üzleti tárgyalásokat is kezdett a három éve elvesztett Ferencváros visszaszerzése érdekében, pedig az önkormányzat még nem is véglegesítette a szakítást Borsiékkal.

A fideszes Bácskai János vezette kerület körömszakadtáig védte a jelenlegi felállást, és egyetlen, a sajtóban felvetetett állítást sem volt hajlandó érdemlegesen kivizsgálni. A jelenlegi forgatókönyv az, hogy a január 25-i testületi ülésen kimondják, új közbeszerzést kell kiírni, az eredményre azonban még hosszú ideig, akár fél-háromnegyed évig is várni kell, ráadásul az sem kizárt, hogy Borsiék is újra elindulnak a tenderen.

Budapest, 2014. október 9.
Bácskai János, a IX. kerület polgármestere beszédet mond a kerületi szociális városrehabilitáció keretében megújult Gát utca 3. és 5. szám alatti többlakásos épületek átadásán 2014. október 9-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Bácskai János, a IX. kerület polgármestere
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A másik fideszes vezetésű önkormányzatban, a VII. kerületben két hónapja, decemberben jöttek rá, hogy az Er-Park Kft. már 5 éve törvénytelenül viszi a parkolást. A szerződést az eredetileg kialakított formájában a korábban említett törvénymódosítás miatt 2012 óta nem lehetett volna fenntartani, de Vattamány Zsolt polgármester csapatának valamiért nem tűnt fel jogi összeférhetetlenség, háborítatlanul folyhatott be évi 1-1,1 milliárd az Er-Parkhoz. Végül Bajkai István alpolgármester saját vizsgálata alapján jutott arra a megállapításra, hogy az Er-Park az elmúlt öt évben „jogalap nélkül gazdagodott”, így hamarosan itt is kell valamilyen megoldást találni a helyzet rendezésére.

Az Er-Park Kft.-t egy négytagú konzorcium hozta létre. A kerülettel kötött szerződés aláírói közül négyen Borsi Imre mellett ülnek a vádlottak padján a Centrum Kft. ügyében Fürst György és társai ellen indult büntetőügyben. Kupper András, a volt többségi tulajdonos azonban csak tanú a saját cégét érintő gigaperben.

A Kupper család erős MSZP-s és fideszes kötődésekkel rendelkezett. A család egyik tagja 1990 márciusáig Horn Gyula kabinetfőnöke volt a külügyminisztériumban, 1995 és 1998 között pedig a BÁV Rt. elnöki tisztét is betöltötte. Kupper András azonos nevű unokaöccse pedig a Fidesz képviselője volt. Kupperék a VII. kerület teljes parkolása mellett az I., XI. és a XIV. kerület parkolóautomatáinak karbantartását, pénzürítését is végzik.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.