Belföld

Az újbudai csoda: az önkormányzat bukik a parkoláson

Ki látott már olyat, hogy a fizetős parkolási rendszer több pénzt visz el, mint amennyit a konyhára hoz? Aki nem, Budapesten, a XI. kerületben most megteheti.

Masszívan több bevétele volt jó darabig az újbudai önkormányzatnak a parkolási rendszerből – ahogyan az normális egyébként –, mint amennyit rá kellett költeni (a büntetések behajtására, a parkolóórák telepítésére, javítására, parkolók építésére). 2016 végéig a bevétel évi 450-480 millió forint körül alakult, a kiadások pedig 200 millió forint körül ingadoztak. Alsó hangon tehát 250 millióval gazdagodott évente a kerület.

Aztán 2017-ben nagyot fordult a világ. A kiadás az előző évinek a duplájára ugrott, miközben a bevétel csak szerény mértékben nőtt, így máris csupán 110 milliós plusszal jött ki az önkormányzat a bizniszből. Az idén pedig már veszteséget termel majd az egész: az eredetileg elfogadott költségvetési terv is mínuszt jósolt 2018-ra, a nemrég módosított változatban, a veszteség még tovább hízott, 130 millió forinttal fog többet felemészteni a parkolási rendszer üzemeltetésestül, behajtásostul, parkolólétesítésestül, mint amennyi bevételt hoz.

Mindez ráadásul úgy következik be, hogy tavaly bár nem nőttek a parkolási tarifák, de egyes területeket átsoroltak magasabb díjkategóriába. Az idén pedig – az április 8-i választás után – a fővárosi közgyűlés engedélyt adott arra, hogy a tarifák is emelkedjenek, és újabb utcákban is kelljen fizetni az autó letételéért.

Az önkormányzat azzal indokolta mindezt a 24.hu-nak, hogy

Újbuda sosem bevételi forrásként tekintett a parkolási zónák és díjak meghatározására,

számukra ez forgalom- és parkolásszabályozási eszköz. Céljuk, hogy „a parkolás fejlesztésével és a beruházásokkal a lakók érdekeit szolgáljuk.” A parkolási övezetek módosításának és a tarifaemelés mögött az a szándék húzódik, hogy „a kerületben visszaszoruljon a tömegközlekedési infrastruktúra fejlesztése nyomán mára kialakult P+R jellegű parkolás és a helyben lakók nagyobb eséllyel tudjanak megállni autójukkal saját otthonuk közelében.”

A XI. kerület Bercsényi utca látképe
Fotó: MTI/Bizományosi: Nagy Zoltán

Máris érthetővé teszi a veszteségessé váló parkolási rendszert az, hogy – mint az önkormányzat tájékoztatta lapunkat – a parkolási feladatok ellátására korábban kötött szerződések 2016 végén lejártak, ezért új közbeszerzési eljárásokat írtak ki. Az előző szerződésekkel összevetve a frisseket pedig az látszik, hogy az új nyertesek jóval drágábban vállalták a feladatokat. Ami az idén 330 millió forintba kerül, az kalkulációink szerint a korábbi években ennek a harmadából kijött.

Azzal is védték az elszaladó kiadásokat, hogy „az újabb zónák kijelölése, az automaták megvásárlása, kihelyezése idő- és beruházásigényes feladat, ezért az önkormányzat több mint kétszázmillió forintot különített el beruházási célra a parkolási kiadások soron.”

A nyertesek között találjuk

  • a G4s Készpénzlogisztikai Kft.-t, amely nemrég került Orbán Viktor jó barátjának, Garancsi Istvánnak az érdekeltségébe,
  • a Siemens Zrt.-t,
  • a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt-t (nevéből adódóan a VIII. kerület cége),
  • és az Újbuda Smart 11 Kft.-t (a XI. kerület cége),
  • de az igazán nagy pénzt a SIS Parking Kft. szakítja a parkolási rendszer üzemeltetéséért.

Utóbbi viszonylag új szereplő a piacon, 2016 elején alapították, és az újbudai önkormányzattól tavaly 2020-ig bezárólag összesen 1,2 milliárd forintos megbízást nyert el. Ebből egyelőre a nyilvánosságra hozott szerződések között annyi látszik, hogy tavaly 280 millió forint vándorolt a céghez.

A cég alvállalkozókat is igénybe vesz, vagyis osztozik az újbudai önkormányzattól elnyert projekten

  • a parkolóőröket biztosító Park-Controll Kft.-vel,
  • az ügyfélszolgálati teendőket, panaszkezelést ellátó MediaPlusz Kft.-vel,
  • valamint a jegykiadó automatákat üzemeltető Sessionbase Kft.-vel.

A SIS Parkingot gyorsan megtalálták a közpénzes megrendelések. Tavaly megbízták a józsefvárosi parkolás üzemeltetésével, amolyan bemelegítésképpen még csak 180 millióért, aztán jött az újbudai üzlet, és nem sokra rá egy konzorcium tagjaként behúzták a zuglói parkolásra kiírt, bő 1,2 milliárd forintos tendert is, amelyet az Átlátszó mutyigyanúsnak titulált.

Nincs jó pedigréje a SIS Parking mögött álló végső tulajdonos magánszemélyeknek. Ahogyan a HVG felidézte:

„A tulajdonosok – Szellem Zoltán és Várszegi Zsolt – korábbi vállalkozásai közül egyik sem foglalkozott ilyesmivel. Szellem nevét korábban egyebek mellett fiktív drágakőüzletekkel hozta kapcsolatba a sajtó. Ő volt a tulajdonosa a Honvédkórháznak laborvizsgálatokat végző H-MED Kft.-nek is. A magánlabor működési engedélyét azonban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat 2001-ben visszavonta, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jogtalan számlázás miatt beperelte a céget. Végül több mint tízévi pereskedés után nyert a H-Med, majd jogutód nélkül megszűnt.”

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik