Gazdaság

Új formában fogják árulni a postán a szuperállampapírt

Hatféle címletben kerül ki a postákra az új, nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) – szúrta ki az allampapir.hu-n a Portfolio.

A szakportál szerint:

  • A nyomdai úton előállított szuperállampapírt 10 ezres, 50 ezres, 100 ezres, 500 ezres, egymilliós és kétmilliós címletekben lehet majd megvenni a kijelölt postákon.
  • A futamidő a megszokott 5 év, a kamatozás pedig fix, sávos (az első fél évben 3,5%-kal indít, aztán évente 50 bázisponttal emelkedik a kamat, az ötödik év végén 6%-ot fizetve).
  • A fizikai MÁP+, akárcsak a dematerializált változata, bármikor visszaváltható, a visszaváltással a papír lejárttá válik. Lejárat előtti visszaváltás esetén az egyes kamatfordulók utáni 5 munkanapos időszakokban a kamatszámítás alapját képező összegnél 100%, az ezeken kívüli napokon a kamatszámítás alapját képező összegnél pedig 99,75% a visszaváltási árfolyam.
  • Amennyiben a papír elveszne, ellopnák vagy megsemmisülne, közjegyzői eljárás útján lehet kérni a semmissé nyilvánítását és a fizetések leállítását.

Október 28-án lép hatályba az ismertető, és a szakportál úgy tudja, hamarosan közlemény is lesz arról, hogy mikortól lehet keresni a Postán MAPP/2019 sorozatjelű kötvényt. A függelék alapján összesen 159 postán lehet majd országszerte fizikai szuperállampapírhoz jutni, ezek közül Budapesten található 19.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik