Belföld

Tízmilliárdos EU-s büntetést terhelhetett az adófizetőkre a kormány

Az elmúlt 5 hétben csaknem 500 milliárd forintnyi EU-támogatást utalt át a magyar államnak az Európai Bizottság, és az extrém mértékű pénzáramlásnak még nincs vége. A Portfolio számos forrása szerint ennek súlyos ára van. Ahhoz ugyanis, hogy újra ömölhessenek a brüsszeli pénzek a magyar államhoz, előtte jelentős, összességében sok tízmilliárd forintos pénzügyi büntetést kellett bevállalnia a kormánynak, hogy több, a szabálytalan pénzfelhasználásból eredő elszámolási vitát végre le tudjon zárni.

A pontos összeget egyelőre nem lehet tudni, de a Portfolio információi szerint 50 és 300 milliárd forint közötti büntetés vállalt be a kormány.

A lap szerint a magyar kormány és az Európai Bizottság között az elmúlt hetekben számos alku megszületett:

  • Augusztus végén lezárult az Európai Bizottság végső állásfoglalása alapján a magyar audithatóság rendszerellenőrzése. Ez a vizsgálat már évek óta zajlott és benne volt a levegőben, hogy a brüsszeli testület azt állapítja meg: rendszerszinten jelentős problémák vannak az ellenőrzésben, így nem tud forrást lehívni az ország az EU-tól. Végül nem lett ilyen súlyos a lezárt vizsgálat megállapítása, és ebben az ügyben nem is kaptunk pénzügyi büntetést.
  • Augusztus végén szintén lezárult az évek óta húzódó vízügyi keretközbeszerzési vita, mivel az Európai Bizottság egy másik levélben rögzítette a megállapodás kereteit. Ebben benne van, hogy 25 százalékos pénzügyi büntetést vállalt be a magyar kormány az érintett, problémás közbeszerzési számlákra. A lap itt körülbelül 52 milliárd forintos büntetéssel számol.
  • Az elmúlt években az Európai Bizottság különböző auditok során sok más uniós fejlesztésnél is talált problémákat, a lap szerint az alku azt tartalmazza: ezekre „átalánykorrekcióként” 10 százalékos büntetést vállalt be a kormány, és cserébe a Bizottság később már nem piszkálja ezeket a közbeszerzéseket.

A 2007-2013-as pénzügyi ciklus kapcsán is született egyezség és ennek nyomán az elmúlt hetekben ebből a keretből is érkezett körülbelül 20 milliárd forintnyi átutalás.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik