Gazdaság

Vigyázat, nem feltétlenül ingyenesek a 0 forintos bankszámlák

Sokan bosszankodnak a költséges bankolás miatt, sőt már a Magyar Nemzeti Bank is jelezte korábban, hogy drágállja a hazai bankszámlák díjait. A tét nem kicsi, hiszen van számla, ami átlagos használat mellett 130 000 forint éves kiadást jelent, miközben az átlagos költség 30 000 forint körül van a magyar bankok ajánlatait összehasonlító Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor adatai szerint.

Sok felhasználó tartja igazságtalannak, hogy a bankok díjat számolnak fel a bankszámla használatért, hiszen miért fizessenek azért, hogy a bank használhassa a pénzüket. Persze a dolog nem ennyire egyszerű, a bankszámla egy komplex szolgáltatáscsomag, ami nélkül manapság aligha lehet boldogulni. A szolgáltatások annyira természetesek, hogy nem is értékeljük kellőképpen azokat, legfeljebb akkor, ha egy technikai malőr miatt nem működik valami. Például, ha nem tudunk a bankjegykiadó automatából pénzt felvenni, ha nem elérhető a netbank, esetleg a bankkártyás fizetési rendszer akadozik ideiglenesen.

Az ingyenes számlavezetés nem feltétlenül jelent teljes ingyenességet

Ennek ellenére az emberek szeretnének minél kevesebbet fizetni ezekért a szolgáltatásokért, így a bankok közül többen is ingyenes számlavezetést kínálnak. Igen ám, de az ingyenes számlavezetés önmagában még nem jelent teljes ingyenességet, ugyanis ezen felül számos olyan alapdíja van egy bankszámlának, ami költséggel jár, például a számlanyitási díj vagy éppen a postai kivonat költsége. A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor szerint például jelenleg 19 olyan bankszámla érhető el a piacon, ahol a számlavezetés maga díjtalan, ám közöttük mindössze négy olyan van, aminek az alapdíja is nulla forint, míg a többinél havonta 150-400 forint alapköltséggel számolhatunk, ami éves szinten 1800-4800 forint kiadás.

A teljes fizetnivaló azonban ennél lényegesen nagyobb lehet, mert egy számla teljes költsége az alapdíjak és a tranzakciókhoz kapcsolódó kiadások együtteséből tevődik össze. A bankok pénzt kérnek az állandó átutalásokért, a csoportos beszedési megbízásokért, az egyszeri utalásokért – netbankos, telefonos, bankfióki –, az ATM-ből történő készpénzfelvételnek, az SMS értesítéseknek és a bankkártyának is lehetnek díjai, mint ahogy a bankkártya és a netbank használata is pénzbe kerülhet. Ezeknek a tételeknek egy része fix – például netbank havi díja, bankkártya kibocsátási és éves díja –, míg a többi a tranzakciók számától és értékétől függ.

13-25 ezer forintos kiadás is lehet egy nullás csomag mellett

Ezért aztán a felhasználók számára sokszor átláthatatlan, hogy pontosan miért és mennyit is kell fizetniük, és legfeljebb a számlakivonat láttán kapnak a szívükhöz. Tegyük hozzá jogosan, mert a fenti tételekből összességében akár 130 000 forint is összejöhet évente átlagos használat mellett, ám a nulla forintos számlevezetési díjú csomagok között is akad olyan, amelyikkel 25 600 forint felett van a számlahasználat teljes éves költsége a Bankmonitor által definiált használat mellett.

Látható tehát, hogy a nulla forintos számladíj bár jól hangzik, önmagában még egyáltalán nem garancia az olcsó bankolásra. A kiadás persze csökkenthető némi kompromisszummal, így például le lehet mondani a bankkártyás vásárlások után érkező sms-értesítésekről, ami éves szinten 600-3600 forint megtakarítást jelent, de kérdéses, hogy ez mennyire hatékony.

Ésszerűbb megoldás ugyanakkor, ha nem lemondunk szolgáltatásokról, hanem megkeressük azt a bankot, amelyik ezt a legjobb áron kínálja. Kritikus például a bankkártya éves díja, ami lehet ingyenes vagy akár 7000 forint is évente, és bár az utóbbiért egy dombornyomott MasterCard kártyát kap az ügyfél, az ingyenes pedig egy elektronikus plasztiklap, egy átlagos felhasználó számára ma már nincs különbség funkcionalitásban ezek között. Az SMS értesítések árazásában is nagyok a különbségek: az általunk beállított havi 30 darab kártyahasználatról érkező üzenet például lehet ingyenes, de akár 1250 forintot is fizethetünk ezekért összességében havonta.

A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor adatai alapján átlagos felhasználás mellett óriási különbségeket láthatunk az éves teljes költségeknél. A legdrágább számla a kalkulátor alapján jelenleg évi 130 000 forint költséget jelent, míg az átlag 30 000 forint, ám találni olyan számlát is, aminél mindez teljesen ingyenes. Ez utóbbi a CIB ECO lakossági bankszámla, aminél nem csak a számlavezetés, hanem az összes vizsgált tranzakció is díjmentes 2 évig.

Kevesen tudnak az egyszerűsített bankszámlaváltás lehetőségéről

Évek óta működik az egyszerűsített bankváltás lehetősége, aminél mindössze annyi a feltétel, hogy a számlák pénzneme azonos legyen. Ráadásul az egész folyamat két hét alatt lezongorázható.

Az egyszerűsített bankváltást az új számla megnyitásakor kell kezdeményezni a kiválasztott pénzintézet bármelyik fiókjában. Itt kapunk egy „Számlaváltási meghatalmazás” nyomtatványt, amivel meghatalmazzuk az új számlavezető bankunkat az ügy elintézésével. Ezen kérhetjük, hogy a procedúra végén a régi számlánkat szüntessék meg. Persze ennek vannak feltételei: nem lehet a számlaegyenleg negatív, nem lehet a számlán lekötött betét vagy folyószámlahitel tartozás, de az is probléma, ha a számla hagyatéki eljárásba lett bevonva, esetleg részben vagy egészben zárolt.

Számlaváltásnál mindig felmerül a kérdés, hogy mi lesz a régi számlán lévő csoportos beszedési, rendszeres átutalási vagy egyéb fizetési megbízásokkal? Jó hír, hogy kérhetjük, a régi bank ezeket adja át, az új bank pedig beállítja mindegyiket a számlánkon. A legjobb az egészben az, hogy értesítik a közműszolgáltatókat, a biztosítókat és minden más érintettet a számlaváltásról, így nem kell egyenként megkeresnünk mindegyiket. A procedúra végén a régi bank átutalja a fennmaradó egyenleget az új számlánkra, majd ha kértük, megszünteti a már feleslegessé vált régit.A bankváltásnak nincs díja, de a régi bankszámla megszüntetésének többféle költsége is lehet. Ilyen például a bankszámla számlavezetési díja, amit általában minden megkezdett hónap után kell fizetni, vagy számlán található összeg átutalásának díja az új bankszámlára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik