Gazdaság

6 milliárd forinttal lógnak a bliccelők a MÁV-nak

Korábban a témában:

A MÁV-Start Zrt. utazókkal szemben fennálló követeléseink összértéke 5,8 milliárd forint idén szeptemberben, mintegy 300 ezer kiszabott bírság alapján. A követelésből több mint 586 millió forint volt a menetdíj, a pótdíj és egyéb költségekpedig  több mint 5,2 milliárd forint összeget tesznek ki. A MÁV-START közleményében hangsúlyozta, a rendelkezésre álló összes polgári jogi eszközt – ideértve különösen a fizetési meghagyásos eljárást, a polgári peres eljárást és a végrehajtási eljárás megindítását – felhasznál a nem fizető utasokkal szembeni igényérvényesítés során.

Hogy ezt hangsúlyozták, az nem véletlen, hiszen nem régiben mondta ki a bíróság, hogy a bliccelés nem bűncselekmény, így börtön sem járhat érte:

Tízmilliós büntetést szedett össze a vonaton öt évig bliccelő férfi, 760 alkalommal utazott jegy nélkül
Először börtönt kapott üzletszerűen elkövetett csalás miatt, a másodfokú bíróság azonban felmentette:, mert nem bűncselekmény a bliccelés. Így reagált rá a vasúttársaság.

A MÁV azt is kiemelt közleményében, hogy a bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat. Egyre több bliccelő rendezi a kiszabott bírságot, mert míg 2017-ben 63 millió forint folyt be a vasút kasszájába a kiszabott bírságokból, 2018-ban ez a szám már megközelítette a 100 millió forintot.

A bírságok nagyobbik fele nem folyik be

2014-2018 között mintegy 93 ezer utassal szemben 288 ezer esetben léptek fel jegynélküli utazás vagy egyéb vasúti szabályszegés okán a MÁV-START munkatársai. Közülük 18 500 utas rendelkezik 4 vagy több bírsággal. A felszámított  bírságok értéke ezen időszakban mintegy  2,9 milliárd forint volt, ami nagyságrendileg 540 millió forint összegben menetdíjból, és 2,3 milliárd forint értékben pótdíjból tevődik össze. Ebből 2018 végéig 331 millió forintot sikerült behajtani.

Mindenáron be akarják hajtani

Jogi, illetve személyes felkeresésen alapuló, külső partner által végzett behajtásra  több, mint 19 ezer követelést adott át a vasúttársaság, melyből közel 800 db fizetési meghagyásos, 7300 db végrehajtási szakaszban van, a MÁV-START saját erőforrással pedig több mint 1000 db követelés esetében kezdeményezett jogi eljárást.

A MÁV-START munkatársai telefonhívásokkal, levélkampányokkal, SMS-ekkel szólítják fel az adósokat és ösztönzi őket együttműködésre; a követelésbehajtási kollégáknak széles eszköztár áll rendelkezésére. A vasúttársaság mindent megtesz a követelések minél eredményesebb behajtása érdekében, és vizsgálja annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet a „bliccelések” számát hatékonyabban visszaszorítani.

A bliccelők a menetjegyüket csak emelt összegű pótdíj megfizetése mellett válthatják meg járataikon. A pótdíj összege a vonaton 2600 forint, míg utólagosan fizetve 8000 forint. Amennyiben a bliccelő a bírságot nem fizeti meg 30 napon belül, úgy már 12 000 forintos pótdíjat kell fizetnie, és a tartozása követeléskezelési és postaköltséggel, illetve adott késedelmi kamattal is tovább növekszik.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.