Belföld

Tízmilliós büntetést szedett össze a vonaton öt évig bliccelő férfi, 760 alkalommal utazott jegy nélkül

Bár korábban egy év börtönre és három év közügyektől való eltiltásra ítélték nagyobb kárt okozó és folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás miatt, másodfokon felmentette a Budapest Környéki Törvényszék azt a férfit, aki 2011 májusától öt éven keresztül, legalább 760 alkalommal jegy nélkül utazott a Nagykáta-Budapest közötti vasúti vonalon.

A férfi ezen cselekményeivel 870 ezer forint, pótdíjazása alapján 11 millió forintos kárt okozott a MÁV Zrt.-nek. A férfit a kalauzok már jól ismerték, tudták, hogy jegy nélkül közlekedik. A férfi mindig készséges, és együttműködő volt ugyanis, amikor bliccelésen kapták, szó nélkül kitöltötte és aláírta az utasleadási lapot.

Az utasleadási lap aláírásával azt vállalta férfi, hogy a jegy árát és a pótdíjat utóbb rendezi, azonban ezeket egyetlen alkalommal sem fizette meg, sem a vonaton, sem később. Hogy mégis miért írta alá az utasleadási lapokat? Azért, mert ha valaki közreműködik az utasleadási lap kiállításában, akkor azt nem lehet leszállítani a vonatról, utazása jogszerű, hiszen együttműködő magatartásával arra nyer jogosultságot, hogy eljusson a szándéka szerinti célállomásra.
Az első fokú tárgyalás során a bliccelő elismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is.

A bliccelőt korábban már elítélték jelentős kárt okozó csalás, valamint közokirat hamisítás miatt, mely büntetések végrehajtását felfüggesztették. A férfi jelen cselekményét a büntetések felfüggesztésének hatálya alatt követte el.

A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság a kialakult bírói gyakorlattal összhangban azt a döntést hozta, hogy a bliccelő cselekménye csalás bűntetteként nem értékelhető. A menetjegy megváltásának elmaradása jelen esetben a MÁV Személyszállítási Üzletszabályzatában írt feltételek megszegése, ami polgári jogi szerződésszegés és nem értékelhető büntetőjogi kategóriaként.

Mindezekre tekintettel a másodfokú bíróság a férfit a folytatólagosan elkövetett csalás vádja alól felmentette és mellőzte a szabadságvesztés kiszabásáról és végrehajtásáról, valamint a közügyektől való eltiltásról szóló rendelkezéseket. Az ítélet jogerős.

Frissítünk!

A vasúttársaság közleményben reagált a bíróság ítéletére. Azt írták, hogy az ítélet a cselekmény büntetőjogi minősítésére, és nem a MÁV-START Zrt. polgári jogi követelésének jogosságára vonatkozott. A mai büntető ítélettől függetlenül, a MÁV-START Zrt. a rendelkezésére álló polgári jogi eszközökkel, mint minden esetben, a továbbiakban is érvényesíteni fogja valamennyi igényét az utassal szemben, ami a pótdíjakkal együtt 11 millió forint.

Kiemelt kép:Máthé Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik