Gazdaság

Több mint százezer bankszámlát zárolhatnak a hosszú hétvégére

November elsején százezernél is több banki ügyfelet érhet kellemetlen meglepetés: könnyen előfordulhat, hogy nem fognak hozzáférni a bankszámlájukhoz, nem tudnak átutalni, kártyával fizetni mindaddig, míg a bankjuk el nem végzi a teljes körű átvilágításukat — írta meg a Portfolio.

A lap emlékeztet: a bankok lakossági és vállalati ügyfelek adatainak egyeztetésére a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvény által előírt új adattartalom miatt kellett sort keríteni. Az adategyeztetésre eredetileg június 27-ei határidő volt érvényben, de ezt a bankok kérésére, az ügyfelek érdekében elhalasztották négy hónappal.

A Portfolio megkérdezte a Magyarországon működő pénzintézeteket, hogy hogy állnak az azonosításokkal. Eszerint

százezres nagyságrendben várhatók zárolások.

Ráadásul azoknak az ügyfeleknek is letiltják majd a bankok a számláját, amelyeknél több rendelkező is van egy számla felett, de egyikük nem azonosította magát. Ugyanis a bankok számlát, és nem egy adott ügyfelet tiltanak majd. Azok, akik nem végezték el az adategyeztetést és zárolt számlával találják szemben magukat, nincs más dolguk, mint azonosítani magukat. Ekkor a bank feloldja a számlát és a bankkártya is használható lesz.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik