Gazdaság

Néhány napja van az adategyeztetésre, különben zárolják a számláját

Október 31-én lejár bankszámlával, illetve önkéntes pénztári, befektetési szolgáltatói vagy életbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfelek átvilágításának többször is meghosszabbított határideje — emlékeztetett az Azénpénzem.hu.

Amíg az adategyeztetés nem történik meg, az ügyfél nem kezdeményezhet új pénzügyi tranzakciót számláján. A korlátozás — ami nem érinti a hiteltörlesztéseket, hatósági átutalásokat és az inkasszót — később is azonnal feloldható, amint megadják a hiányzó adatokat.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese az InfoRádiónak arról beszélt, hogy feltehetően több tízezerre tehető azon banki ügyfelek száma, akik még nem végezték el az ügyfélazonosítást. A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy nincs arra vonatkozó pontos információjuk, a biztosítók ügyfelei közül hányan nem végezték még el az ügyfélazonosítást, mindazonáltal, miután az egy tucat Mabisz-tag kétmilliót is meghaladó életbiztosítási szerződést kezel, így több százezresre becsülhető a kötelezettek köre. Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője elmondása szerint a biztosító társaságok a törvényi kötelezettségeiknek megfelelően kiértesítették azokat az ügyfeleket, akikre vonatkozik az adategyeztetés, és reményei szerint ennek minél többen eleget is tettek már.

A kötelezettség azokra vonatkozik, akik 2017. júniusa előtt kötötték meg a szerződésüket, és kizárólag az életbiztosítások esetében áll fönn, hangsúlyozta ki a szakember, vagyis például lakásbiztosítással, vagy kötelező gépjármű felelősségbiztosítással rendelkező ügyfeleknél nem.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik