Gazdaság

Zuhan a CIG, ez már az Opusnak is fájhat egy kicsit

Zuhan a CIG Pannónia árfolyama a mai tőzsdei kereskedésben, ami nem jó hír a cégben jelentős részesedéssel rendelkező tulajdonosoknak, például az Opusnak sem. Mivel az Opus Mészáros Lőrinc érdekeltsége, így a biztosító is. A cég a Konzumtól „örökölte” meg a CIG Pannónia közel 25 százalékos részesedését, ami a Konzum és az Opus július eleji egyesülése óta közel 4 milliárd forintot veszített értékéből. Az Opus számára a biztosítás nem egy stratégiai üzletág, “likvid befektetésként” gondol a CIG Pannóniára, és a CIG közleményét követően jelezte, hogy nem fog tőkét tenni a CIG-be – írta a Portfolio.hu.

Mint korábbi cikkük és az MNB közleménye alapján hírt adtunk róla, bajban van a CIG, a Magyar Nemzeti Bank azonnali hatállyal megtiltotta a kezesség és garancia ágazatba tartozó új biztosítási szerződések megkötését a CIG Pannónia biztosítójának:

A szakportál szerint a mai eséssel együtt a CIG Pannónia részvényeinek árfolyama 50 százalékos mínuszban van idén. De az esés nem most kezdődött. A CIG Pannónia-részvénycsomag értéke nagyot esett azóta, hogy a Konzumhoz (majd utána az Opushoz) került. Amikor a Konzum tőkeemelését a CIG Pannóniában 2018 májusában bejegyezte a cégbíróság, még több mint 10 milliárd forintot ért a részesedés, ennek a 23,466 millió darabnak most, a mai árfolyamesés után már csak 4,8 milliárd forint az értéke. Amióta július elején az Opushoz került a részesedés, közel 4 milliárd forinttal csökkent az értéke.

Az Opus közleményt adott ki, hogy nem kíván tőkét emelni a biztosítóban vagy más módon pénzügyileg kisegíteni a CIG-et. Hozzátették, a cég CIG Pannóniában lévő befektetésük nem a társaság stratégiai befektetéseinek része, illetőleg az esteleges EMABIT-ban felmerülő és pótlólagos forrásokat igénylő probléma csak áttételesen és elhanyagolható mértékben érintheti az Opust.

Az Opus árfolyama kismértékben esik a mai kereskedésben, jelenleg 1,2 százalékos mínuszban áll a papír.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik