Gazdaság

A rabszolgatörvény is közrejátszott abban, hogy javult Magyarország versenyképessége

Egy hellyel, az 52. helyre lépett előre Magyarország a Világbank Doing Business rangsorában és így az uniós tagállamok között a 16. helyen található és megelőzte Romániát, amely az 55. helyre visszacsúszott. Három főbb tényezőt említ a Világbank, hogy Magyarország miért lépett kicsit előre versenyképességi listáján: a szochó csökkentését, a gyorsabb céges áfavisszatérítést és a rabszolgatörvényt, igaz utóbbi nem rangsorképző tényező, ezért maradhatott ki a Pénzügyminisztérium adatokat értelmező közleményéből – írta a Portfolio.hu.

A PM elégedett

A Doing Business-felmérés az országokat üzleti környezetük minősége alapján rangsorolja. A Pénzügyminisztérium szerint Magyarország előrelépése a kormány adócsökkentő politikájának és az adminisztrációs terhek jelentős mérséklésének köszönhető.

Magyarország Ease of Doing Business pontszáma 73,4 pontra nőtt, így az 52. helyre léptünk előre a rangsorban. A PM kiemelte még, hogy az áfa gyorsabb visszatérítésében jelentős szerepe van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is, ugyanis az adóhivatal folyamatosan bővülő elektronikus szolgáltatásai, illetve online rendszerei teszik lehetővé azt, hogy az érintettek hamarabb jutnak a pénzükhöz úgy, hogy közben az államkassza érdeke sem sérül.

A Doing Business felmérésének eredményei a PM szerint visszaigazolják, hogy a kormányzat üzleti környezetet javító intézkedései, az adóterhek csökkentése és az adóhatósági adminisztratív folyamatok egyszerűsítése és vállalkozásbarát módosítása kedvező hatást gyakorolnak a magyar vállalkozások versenyképességére.

Amiben jók vagyunk, és amin javítani kellene

A Portfolio szerint a magyar teljesítményt nézve világbajnokok vagyunk a határon átnyúló kereskedelemmel kapcsolatos területen, miközben a vállalkozások villamos áramhoz jutásánál a 125. helyen állunk a 190 országból, az építési engedélyhez jutásnál pedig a 108. helyen.

Érdekes, hogy a vállalkozások gyors regisztrációja ellenére az üzlet elkezdésének alindexében is még a 87. helyen áll Magyarország és a kisebbségi befektetők védelmével kapcsolatos szabályozás terén is a 97. helyen állunk. Közben jócskán felfelé húzza a magyar versenyképességi helyezést az, hogy az ingatlanok nyilvántartásba vétele területén lévő szabályozás a 190 ország között a 29. helyre jó, a hitelhez jutás a világ országai között a 37. legkönnyebb Magyarországon, a szerződések kikényszeríthetősége a 25. legjobb nálunk. Az adófizetési környezet az 56. legjobb, a fizetésképtelenségi szabályozás pedig a 66.

A munkaerő-piaci szabályozás elemzésekor a Világbank anyaga több helyen is kiemeli a foglalkoztató számára kedvező módosításként és így versenyképesség javító tényezőként a magyar túlóratörvényt, miszerint 400 órára nőtt a foglalkoztató által elrendelhető túlmunka felső korlátja. Fontos megjegyezni, hogy a munkaerő-piaci szabályozás nem hivatalos rangsorképző tényező, így ez az ország rangsorán nem javított. Közben viszont az adózás területe igenis rangsorképző tényező, és itt két lényeges versenyképesség javító tényezőt is megemlít a Világbank: az elektronikus rendszerek terjedése az adózás területén segíti a cégek működését, illetve a szociális hozzájárulási adó csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik