Gazdaság

Lecsúszott a nagy üzletről, aki most akarja eladni a lakását Óbuda-Békásmegyeren

Júniusban erősen megcsappant a kereslet a III. kerületben és azóta sem élénkült fel. A főváros többi részéhez hasonlóan itt is csak nézelődnek az érdeklődők, míg a tulajdonosok közül csak azok csökkentik az árakat, akiknek sürgős az eladás.

Az elmúlt évek tapasztalatai után érdekes jelenség, hogy még a korábban felkapott panelek iránt is gyakorlatilag nullára csökkent a kereslet Óbuda-Békásmegyeren – írja a Balla Ingatlan közleményében. A drágább kategóriák voltak azok, melyekben akadt néhány eladás az elmúlt hónapokban, de inkább csak az időszak elején. Most az olyan lakásokat, melyekért akár még májusban is sorban álltak volna, már csak nézegetik az érdeklődők.

Lasszóval kell megfognunk azt az egy-két érdeklődőt, aki most aktív a piacon és komolyan gondolja a vásárlást

– fogalmazott az ingatlanos cég  III. kerületi irodájának szakmai vezetője, Nagy Andrea. Ez azt jelenti, hogy rendkívüli módon lecsökkent a komoly érdeklődők száma, inkább csak nézelődők vannak az ingatlanpiacon. Jellemző lett mostanra, hogy mindkét oldal kivár.

  • Az eladók egyelőre még nem igazán látják, hogy megváltozott a piac, ezért a legtöbben továbbra is magas hirdetési árakkal próbálkoznak, és várnak, kitartva ezeket a magas árakat.
  • A vevők pedig valószínűleg azért halogatják a vásárlást, mert azt remélik, hogy az elkövetkező hónapokban beindul az árcsökkenés.

Megjelentek persze már azok a tulajdonosok is – egyelőre csak a panellakások piacán – akik alacsonyabb hirdetési árakat határoznak meg, mert valóban el szeretnék adni az ingatlanjukat belátható időn belül. Ugyanakkor még mindig az a helyzet, hogy óriási a különbség a hirdetési és az értékesítési árak között, illetve most már a hirdetési árak is egyre inkább szórnak.

Ma már találunk újra 25 millió forintos hirdetési árakat is kétszobás panelekre, míg nemrég 30-32 millió forint alatt nem volt ajánlat. Egyelőre ezek száma persze nem túl nagy, a többség 30 millió forint feletti eladási árban reménykedik, így 34 milliós árral is találkozhatunk ebben a kategóriában.

A szerény kereslet következménye, hogy a jól árazott ingatlanok is jóval lassabban kelnek el, mint korábban. A néhány hetes értékesítési időből néhány hónap lett, de például a panellakásokat most gyakorlatilag senki nem veszi, így nem is tudnak értékesítési időt meghatározni.

Egyre inkább visszatér az alku is, tesznek is a hirdetési árnál alacsonyabb áron ajánlatokat az érdeklődők, azonban nehéz megmondani, hogy mennyivel nő az alku, mert ezek elég ritkán realizálódnak értékesítésként – jelezte a szakértő.

A MÁP Plusz is bekavarhatott

A szakember úgy véli, a visszaesésben közrejátszott a befektetők számára vonzó állampapír, a MÁP Plusz megjelenése, melynek hozama jobb, mint amennyit lakáskiadással tudnának keresni.

Trükkös finanszírozással húznak hasznot a gazdagok a szuperállampapíron
Az amúgy is gazdag emberekhez kerülhet egy csomó adófizetői pénz.

Ráadásul a bérbeadással sok a probléma: rengetegen nem fizetnek, amortizálódik az ingatlan, és mivel kivitelezőt sem találnak, így már a felújítással is meggyűlik a bajuk.

A bérlakások piacán egyébként nagy változás nem történt, az észak-budai kerületben akadnak kiadó ingatlanok, a gondot továbbra is az árak jelentik, hiszen a 100-150 ezres kategóriára lenne kereslet, ilyen viszont valóban nincs túl sok a piacon. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a bérleti piac sem igazán mozog, itt is inkább visszaesést lehet tapasztalni Nagy Andrea szerint.

Elsősorban a kereslet folyamatos csökkenése miatt véli úgy, hogy az idei évben akár 10 százalékos áresés is bekövetkezhet, tehát nemhogy az áremelkedés nem folytatódik, hanem most már határozottan látszik az, hogy megindulnak lefelé az értékesítési árak is.

Kiemelt kép: Illusztráció, 24.hu / Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik