Gazdaság

Novemberi nyugdíjpénz: lesz, aki 200 ezer forint pluszt kap, az átlag 31 ezer lehet

A miniszterelnök kedden bejelentette, hogy novemberben 20 160 forint lesz az átlagos nyugdíjprémium, és 11 ezer forint a nyugdíjkiegészítés, azaz egy átlagnyugdíjas bő 31 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban. Alább megmutatjuk, ki mire számíthat, és hogy mekkora különbségeket fed el az átlag. Összességében megint a kisnyugdíjasok húzzák a rövidebbet.

20-22 ezer forint lehet a maximum prémium

A nyugdíjprémium akkor jár, ha 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés várható az adott évben. Úgy számolják, hogy a novemberi nyugdíj negyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) megszorozzák a 3,5 százalék feletti növekedés mértékével. Vagyis a nyugdíjprémium maximált összeg, havi 80 ezer forintos nyugdíjnál éri el a tetejét, afölött mindenki ugyanannyit kap, alatta pedig arányosan kevesebbet.

A kormányfő azt is mondta, hogy a gazdasági növekedés 4 százalék fölötti lesz, akár 4,6 százalék is lehet. Azt nem fejtette ki, hogyan jött ki a 20 160 forintos átlag, de 4,5 százalékos növekedéssel számolva a nyugdíjprémium maximuma 20 ezer forint, tehát ezek szerint nagyobb GDP-bővüléssel kalkulál a kormány. Ha 4,6 százalékos GDP-növekedésből indulunk ki, akkor a prémium maximuma 22 ezer forint lehet – ennyi járhat az átlagnyugdíj, a havi 135 ezer forint után is. Ekkor elképzelhető, hogy 20 160 forintra jön ki az átlag.

Tavaly az történt, hogy a kormány a nyugdíjprémium-szorzó megadásakor kisebb GDP-növekedést valószínűsített, mint amennyi ténylegesen lett az év végére. Így a nyugdíjasok kevesebb prémiumot kaptak, mint amennyi az egész éves gazdasági teljesítmény alapján járhatott volna nekik.

Nyugdíjprémium: és hol marad a jó erkölcs?
Alábecsülte a kormány a gazdasági növekedést. Miért nincs utólagos korrekció?

A nyugdíjprémiumról azt kell tudni, hogy egyszeri apanázs, nem adódik hozzá az alapnyugdíjhoz, a következő évi nyugdíjat tehát nem emeli.

Korrekció 10 ezer és 200 ezer forint között

A nyugdíjkiegészítést a KSH január-augusztusi nyugdíjas inflációs adatából kell kiszámolni, ez 3,425 százalék volt. Mivel a kormány 2,7 százalékra becsülte az idei inflációt, így a januári nyugdíjemelés is 2,7 százalékos volt. A pótlólagos korrekció ezek szerint 0,725 százalék kell legyen.

  • Ha ezt a 135 ezer forintos átlagnyugdíjra vetítjük, akkor az átlagos nyugdíjkorrekció kicsivel több lehet az idei évre, mint amennyit a miniszterelnök bejelentett, pontosan 11 745 forint.
  • Ha viszont a mediánnyugdíjjal, 117 500 forinttal számolunk (az a középérték, aminél ugyanannyian kapnak több, mint ahányan kevesebb nyugdíjat), akkor átlagban 10 222 forint lehet a novemberi korrekció.

Az éves nyugdíjkorrekció egy hóra leosztott összege emeli a nyugdíjat, azaz januárban arra jön még majd a jövő évi emelés. Átlagnyugdíjnál havi 979 forint, mediánnyugdíjnál havi 852 forint pluszt jelent ez jövőre, amihez hozzájön még a jövő évi 2,8 százalékos nyugdíjemelés.

A miniszterelnök bejelentése alapján összességében egy átlagnyugdíjas 31 160 forintnyi pluszpénzt kaphat novemberben. A kisnyugdíjasok rosszabbul járnak, a minimálnyugdíj (havi 28 500 forint) mellett például 10 ezer forint körüli összeget hozhat a postás. A másik véglet a milliós nyugdíjaké – harmincnál többen kapnak ennyit, közülük kilencen kétmillió forint felettit –: 2 millió forintos nyugdíj mellett kis híján 200 ezer forinttal lehet több a megszokottnál a járadék.

Az idei költségvetésben eredetileg 24,673 milliárd forintot különítettek el nyugdíjprémiumra, ami nem lesz elég, hiszen ha csak az öregségi nyugdíjasokat nézzük, a miniszterelnök által említett 20 160 forinttal számolva több mint 40 milliárd forint lehet a nyugdíjprémium. Sőt ha úgy lesz, mint az előző két alkalommal, amikor nemcsak az öregségi nyugdíjasok kapták meg a pluszpénzt, hanem azok is, akik nyugdíjszerű járadékot, ellátást kapnak, akkor még nagyobb lehet a cech. És ahogy korábban említettük, a végösszeg függ attól is, hogy 1-es, vagy 1,1-es szorzót alkalmaznak-e, vagyis 4,5 vagy 4,6 százalék lesz-e a gazdasági növekedés mértéke.

2017-ben 12 ezer forint volt a nyugdíjprémium maximuma (0,6-os szorzóval), és 24 milliárd forintos kiadást jelentett ez, tavaly 18 ezer forint volt a maximális nyugdíjprémium (0,9-es szorzóval), 33 milliárd forintot különítettek el rá, és végül 41 milliárd forintba került a novemberi kifizetés.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik