Gazdaság

MOSZ: szabadon potyázhatnak a simlis cégek, nincs elég munkaügyi ellenőr

Közös sajtótájékoztatót tartott a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) az új munkaerőpiaci javaslatcsomagjukról, amely a munkaerőhiány csökkentését célozná — írja az Adó.hu.

A javaslatok között megemlítik, hogy a munkaerő hatékonyabb felhasználását nagymértékben rontja, hogy a kevésbé hatékony vállalkozások egy része az adó- és járulékfizetési kötelezettségeik megkerülésével, fekete és szürke foglalkoztatással csökkentik a költségeiket. Hozzáteszik: szélsőséges esetben egyes vállalkozások teljesen illegálisan, minden bejelentés nélkül tevékenykednek. Ilyen módon az adó- és járulékfizetés megkerülésével fenn tudják tartani a működésüket, azonban így konzerválódik az alacsony termelékenység és a munkaerő alacsony hatékonyságú allokációja.

Az elmúlt években a munkaügyi ellenőrzés létszáma és hatékonysága csökkent, így ezen vállalkozások jogszerűtlen gyakorlata háborítatlanul folytatható

— fogalmaznak a javaslatcsomagban, amelyben egyebek mellett arról is szót ejtenek, hogy a munkaerőhiány csökkentése érdekében folytatni kell a közfoglalkoztatás szűkítését. Javasolják továbbá, hogy a munkásszállás fenntartási költségei általános működési költségként legyenek elszámolhatók.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik