Gazdaság

Nettó 300 ezret kapnak az építőipari betanított munkások

Évek óta halljuk, mennyire sok szakmában munkaerőhiány van, és a helyzet csak súlyosbodik. A hellovidek.hu egy dunántúli építőipari nagyvállalkozóval beszélt, ezen példán keresztül képet lehet kapni arról, hogy mi folyik a szektorban – és mi várható.

A vállalkozónak vannak alkalmazottai, hat állandó és sok gyakornok, a vállalkozó festő-, hidegburkoló- és kőművesmunkákat vállal. Emellett pedig gyakorlati helyet is biztosít a szakképző iskola diákjainak számára.

Nálunk nagyon ritka a szakképesített munkaerő, sokkal könnyebben találunk segédmunkásokat, akiket betanítunk. Ők általában nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. A munkát viszont a betanulás után teljesen el tudják látni, náluk inkább a szociális készségek hiánya okoz problémát.

És hogy mennyit lehet keresni így, betanított munkásként manapság az építőiparban? Sokan dobnak ettől egy hátast:

A nagyvállalatnál a betanított munkások átlag fizetése jelenleg mintegy nettó 280-300 ezer forint. Ezért a bérért havi húsz napot, napi tizenkét órában kell dolgozni. Ebből a húsz napból tízet az építkezéseken, tízet pedig a telephelyen töltenek. Minden öt segédmunkásra jut egy szerelésvezető, akiknek a fizetése akár a 700 ezer forintot is elérheti.

És közben rengeteg a cég megrendelése. Most is csak úgy tudnak munkát vállalni, hogy egy év múlva kezdik el, most csak felveszik a megrendelést. És hogy miért ilyen hosszú a várólista? A szakemberhiány miatt.

Mert még mindig vannak, akik a magasabb fizetés miatt, és amiatt, mert Nyugaton jobban gépesített az építőipar, könnyebb ezért dolgozni, még mindig útra kelnek, szerencsét próbálnak Nyugat-Európában.

A cégvezető még mesél arról is, miért kerül egy 20 négyzetméteres fürdő kialakítása akár félmillió forintba, és miért kérnek el egy nagyobb szoba festésére akár 200 ezer forintot.

Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Mészáros János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik