Gazdaság

Elkezdődik Debrecenben a BMW-gyár építése

Megkezdődhetnek a debreceni BMW autógyár építési munkálatai – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden, amikor a városban aláírták az infrastrukturálisan előkészített terület adásvételi szerződését, és ezzel a beruházási terület a BMW Group tulajdonába került.

Palkovics László jelezte: a kormány 130 milliárd forinttal járult hozzá a gyárnak is helyet adó debreceni észak-nyugati ipari övezethez kapcsolódó közlekedési infrastruktúra kialakításához, további 35 milliárdot pedig a debreceni oktatási rendszer fejlesztésére fordítanak annak érdekében, hogy hosszú távon szakképzett munkaerőt biztosíthassanak a városban működő cégeknek.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a város története legnagyobb fejlesztésének nevezte a BMW-beruházást, amely számos területen, a gazdaság mellett a munkahelyteremtésben, az oktatásban és a közlekedési infrastruktúrában is új távlatokat nyit a térségben.

Először tavaly júliusban lehetett arról hallani, hogy BMW-gyár épülhet Debrecenben:

BMW-gyár épül Debrecenben
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be.

Tavaly augusztusban azt írtuk a Stuttgarter Zeitung című német lap a német autógyártó társaságtól származó adataira hivatkozva, hogy a BMW debreceni üzemében 2023 körül kezdődhet a termelés.

Közben recessziós hírek jöttek az autóiparból, ami keltett némi bizonytalanságot a debreceni beruházással kapcsolatban is.

Magával rántja Magyarországot a bajban lévő német gazdaság?
A német gazdaság legkülönbözőbb ágazatai küzdenek nehézségekkel. Mindez Magyarországra is kihat.

Kiemelt kép: Munkagépek dolgoznak a leendő BMW-gyár építési területén Debrecen közelében 2019. szeptember 23-án.
MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik