Gazdaság

45 ezer postai ügyfél 226 milliárd forintja vándorolhat az MTB-hez

A Magyar Posta Befektetési Zrt. (MPB) legalább 45 ezer ügyfelének mintegy 226 milliárd forintos vagyonát irányítják át október 21-én a kormányközeli magántulajdonban lévő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bankhoz – hívta fel a figyelmet a Napi.hu. Ez az intézmények tájékoztatójából derül ki, mely szerint október 21-én „állomány-átruházás napjára” készül a Magyar Posta Befektetési (MBP) Zrt. és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank (MTB) Zrt.

Az ügylet lényege, hogy valamennyi ügyfél- és értékpapírszámla és az ezen található pénz- és pénzügyi eszközök kezelése átkerül a MPB Zrt.-től a Vida József elnök-vezérigazgató által vezetett MTB-hez. Ez legalább 45 ezer egyéni és intézményi (akár önkormányzati) ügyfelet jelent országszerte. Az átkerülő vagyon pedig mintegy 226,8 milliárd forint lehet, mivel a legutolsó nyilvános adatok alapján 2018 végén az MPB ilyen értékű értékpapírt tartott nyilván. Minden ügyfél automatikusan átzsilipel a brókercégtől a bankhoz – kivéve azt, aki kitölt egy elutasító nyilatkozatot október 14-ig. Minderről az MPB augusztus 10-i rendkívüli közgyűlésén döntöttek, és a felek még aznap alá is írták az állomány-átruházási szerződést.

A portál úgy értesült, hogy mindez azt is jelenti, hogy az MPB gyakorlatilag megszűnik, és beolvad a takarékszövetkezeti bankba.

Az MPB Zrt. 2012. szeptemberében a Magyar Posta Zrt. 100 százalékos leányvállalataként alakult állami társaság volt. Az állami brókercégen keresztül zajlott a Posta teljes értékpapír-forgalmazása, így a postahivatalokban jegyzett Kincstári Takarékjegy Pluszé, a Bónusz Magyar Államkötvényé és a Prémium Magyar Államkötvényé is. Ma már a Magyar Posta csak 50 százalékos tulajdonos, a másik 50 százalékos tulajdon pedig a Takarék Invest Kft.-én keresztül már az MTB Zrt. tulajdonában van. A cég így sem nyereséges, a múlt évet 103 millió forint veszteséggel zárta.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán /MTI

Ezt olvasta?:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik