Gazdaság

Az MVM cégének startupokba kellene fektetnie, de inkább csak önmagára költ

Az elmúlt három évben saját és alkalmazottaik fizetésére többet költöttek a Smart Future Lab Zrt. vezetői, mint amennyit befektetésekre fordítottak az elvileg az innovatív startupok felpörgetésére kitalált szervezetnél — írta meg a G7.

Az MVM Zrt.-nek egy olyan leánycége, a Smart Future Lab Zrt., ami elvileg startupokba kellene, hogy befektessen. Ennek ellenére az elmúlt másfél évben egyetlen új befektetést sem hoztak össze, miközben a költségek egészen jelentősek voltak. Az utolsó cégbe 2018 januárjában szálltak be, de azóta is dolgozik a cégnél főállásban öt ember. Eddig összesen két hírt töltöttek fel honlapjukra, ami alapján úgy látszik, hogy az MVM Edison startup versenyén vettek részt, más nyilvános tevékenységet viszont nem végeztek. Az alkalmazottakat viszont jól megfizetik a G7 szerint:

772 ezer forintos bruttó bér volt az átlag 2018-ban.

Ennél megdöbbentőbb adatokat is közöl a lap:

  • Három év alatt 338 millió forint veszteséget termelt a Smart Future Lab, miközben becslésünk szerint 173 millió forint befektetést helyezett ki.
  • Tavaly először 16,7 millió árbevételt is elértek, azonban ez sem a piacról jött, hanem teljes egészében az anyacég MVM-től: 15 milliót oktatásért kaptak, 1,7 milliót műszaki tanácsadásért. Arról nincs nyilvános adat, hogy vajon mit oktattak.

Alk írják: a cég 2018 januárig szállt be négy vállalkozásba, de ezek árbevételt eddig egyáltalán nem termeltek, összesítve viszont már 109 millió forint üzemi veszteséget halmoztak fel. A négy cég tevékenységét és eredményeit észletesen ismerteti a G7, eszerint van olyan támogatott vállalkozás, aminek egyáltalán nincsen alkalmazottja, egynek mindössze kettő, egy olyan szolgáűltatást fejleszetene, ami már létezik az utolsó pedig egy olyan alkalmazást tett le az asztalra, amit eddig a Google Play áruházból nagyjából százan töltöttek le.

Kiemelt kép: Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója beszél az MVM Edison startup verseny 2019 döntõjében a Budapest Music Centerben 2019. május 29-én. MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik