Gazdaság

38 milliárd forintnyit küldhettek haza a kint dolgozó magyarok

A rosszabb anyagi helyzetben lévő magyar háztartások nagyobb eséllyel kapnak rendszeresen hazautalt jövedelmet külföldi rokontól – derül ki egy friss tanulmányból, ami a Statisztikai Szemle legutóbbi számában jelent meg. A különböző felmérések adatainak összegzéséből az is kiderül, hogy a hazautalt pénzt nem csak napi fogyasztásra költik el az érintettek, magasabb összeghez jutnak azok, akiknek nehezebb megtakarítani, hitelük van vagy valamilyen tartós fogyasztási cikket vásárolnak – írja a Portfolio.hu.

  • Egy jegybanki tanulmány szerint a hazautalás a magyar háztartások mintegy 1,6 százalékát érinti, vagyis több mint 67 500 háztartás kaphat ilyen jellegű támogatást külföldről.
  • Pénzbeli és nem pénzbeli támogatás formájában pedig összesen 38 milliárd forint érkezhet az országba. Ami csupán töredéke a külföldön szerzett jövedelmeknek.

Az eredmények azt mutatják továbbá, hogy

  • a rosszabb anyagi helyzetben lévő háztartások nagyobb valószínűséggel jutnak külföldről többletjövedelemhez és
  • magasabb a hazautalások összege, ha a pénzt nem csak napi fogyasztási célokra használják fel.

A tanulmány szerint legnagyobb arányban a közép-magyarországi régió háztartásai kaptak külföldről pénzbeli vagy természetbeli támogatást, míg a legkisebb arány a nyugat-dunántúli régióban figyelhető meg.

A magyar családok életkörülményeivel kapcsolatban megállapította a tanulmány, hogy

  • az egy főre jutó lakónégyzetméterek számának csökkenésével nő az esély arra, hogy a háztartás külföldi támogatást fogadjon. Szintén státusmutatóként értelmezhető, hogy
  • minél alacsonyabb ez a végzettség, annál nagyobb eséllyel utal haza a háztartásból külföldre költözött személy.
  • Nagyobb eséllyel fogadnak emellett hazautalást a fiatalabb, valamint a női háztartásfővel rendelkező háztartások.

A háztartások összetétele tekintetében a legnagyobb hatása a gyermekeknek volt: több, mint kétszeres az esélye annak, hogy a kivándorlásban érintett háztartás hazautalást fogad, ha abban él legalább egy kiskorú gyermek. Nagyobb eséllyel fogadnak hazautalást azok a háztartások is, melyekben él időskorú, 60 éven felüli személy, munkanélküli vagy ellátásban részesülő inaktív személy.

A tanulmány előre vetíti továbbá, hogy a kisebb jövedelmű családoknál mérséklődhet a munkavállalási célú kivándorlás.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik