Gazdaság

Csaknem 110 ezer lakáshiteles van bajban

Hiába dicsekszik a kormány a bajba jutott adósok megmentésével. Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból arra lehet következtetni, hogy valójában továbbra is százezrek lakhatása van veszélyben, akik nem kaptak segítséget a bedőlt lakáshitelük megmentésére — írta meg az Azénpénzem.hu.

A MNB legfrissebb Fogyasztóvédelmi jelentéséből az derül ki, hogy 2018 végén 109379 volt a nem teljesítő jelzáloghitel-szerződések száma.

A jegybank adatai szerint 2013 végén 164 ezer késedelmes jelzáloghitel-szerződés volt, amiből közel 40 ezer a Nemzeti Eszközkezelőhöz került. Ezek az adósok voltak a szerencsések, az ő lakhatásuk ugyanis megoldódott. Az ingatlanpiac élénkülésének köszönhetően többen önkéntesen értékesítették az ingatlanokat, de a kényszerértékesítések is tovább csökkentették a késedelmes szerződések számát. Így az 5 évvel korábbi 164 ezerből körülbelül 80 ezer nem teljesítő jelzáloghitel-szerződés maradt.

Mindezzel egy időben azonban további szerződések dőltek be. Az MNB adatai szerint 2013 vége óta 28884 korábban teljesítő szerződés is késedelembe esett. Ezek jelentős része szintén 2010 előtti. Vagyis a most számon tartott közel 110 ezer bedőlt szerződés döntő része a válság előttről való. Ezeknek az ingatlanhiteleseknek tehát nem jutott segítség.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik