Gazdaság

A 2300 fős leépítés nem érinti a Pécsi Dohánygyár dolgozóit

Írtuk, hogy a British American Tobacco vállalatcsoport 2300 fős leépítésről döntött, és ígértük, hírt adunk róla, a leépítés érinti-e a Pécsi Dohánygyárat. A BAT sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy nem.

  • A British American Tobacco a magyar piacon a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. révén van jelen, amely a pécsi dohánygyár felvásárlásával jött létre 1992-ben. A kft. két pécsi üzeme, a Pécsi Dohánygyár és a Szivarkagyár 800 alkalmazottal harminc piacot lát el világszerte. Árbevétele a tavalyelőtti 116 milliárd után tavaly meghaladta a 138 milliárd forintot, adózott eredménye a tavalyelőtti 2,8 után 2018-ban már az 5 milliárd forintot is meghaladta.

Hozzátették, a szeptember 2-án átadott nikotinpárnagyár bővítése folytatódik. Ez a beruházás eddig 7,5 milliárd forintba került.

A londoni központ által bejelentett változások globálisan értendők. Hangsúlyozták, a vállalatcsoport világszerte jelenleg 55 000 munkavállalót foglalkoztat, a mostani átalakítás a munkaerő alig több, mint 4 százalékát érinti világszerte. A változás célja az üzleti tevékenység egyszerűsítése mellett a hatékonyabb, agilisabb és még inkább összpontosított szervezeti működés.

A cég még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az új, füstmentes kategóriák – például a glo dohányhevítéses termékek, a hazánkban is forgalmazott Vype e-cigaretta-család, és a LYFT nikotinpárnák – bővítésére, ezzel vezető szerepet vállalva a dohányipar átalakításában. Magyarországnak ebben a folyamatban kiemelt szerep jut a pécsi nikotinpárnagyár létrehozásával és fejlesztésével.

A tarfikellátóban is oroszlánrészük van

Ismert,hogy Magyarországon a trafikok ellátása, a nagykereskedelem egyetlen cég monopóliuma lett, az Országos Dohányboltellátó Kft.-é. A társaságot kifejezetten erre a célra gründolta a Sánta János érdekeltségében álló Tabán Trafik Zrt. és a pécsi dohánygyár, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. A trafikellátó 49 százalékban a BAT-é, a többség a Tabán Trafiké, Sánta János pedig Lázár János hódmezővásárhelyi vállalkozói holdudvarába sorolható:

560 milliárdos dohányüzlet landolt Lázár János holdudvarában
Mit hozott a patrióta gazdaságpolitika? Már a Magyar Telekom és a Tesco nyomába ért az újabban a dohányzás ellen harcoló Lázár János dohányipari guruja, Sánta János.

Kiemelt kép: A British American Tobacco (BAT) Pécsi Dohánygyár Kft. új üzeme az avatás napján, 2019. szeptember 2-án.
MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik