Gazdaság

Hallgatnak a bankok a nagy babaváró-turpisságról

Hiába mutatott rá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) immár nyíltan a babaváró hitel fő turpisságára, miszerint a 10 millió forintos ingyenpénzt egy „azonosítható réteg” befekteti, az Mfor és a Privátbankár által megkérdezett 9 hazai nagybank szemérmesen hallgat arról, mekkora lehet ez a kör és az így tőkeként hasznosított hitel.

A lap emlékeztet: már a 10 millió forintos ingyenpénz július 1-jei elérhetővé tétele előtt nyilvánosságra kerültek olyan figyelmeztetések, melyek szerint, ha nem kötik meg, mire használják,

a babaváró hitelt olyanok is felveszik, akik egyáltalán nem szorulnak rá, hogy azok megforgatásával még keressenek is.

A legkézenfekvőbb megoldás az adómentes és a kamatfizetés idején névértéken visszaváltható, 5 éves időtávon évente közel 5 százalékot hozó Magyar Állampapír (MÁP) Plusz megvétele. A Bankmonitor összesítése szerint ezzel az egyszerű megoldással: két gyermek születésénél tisztes, 14,43 százalékos éves hozamot lehet zsebre tenni,  a három gyermekesek viszont ennél is nagyobb profitot vághatnak zsebre, a 10 millióból 12,7 milliót csinálva.

Az Mfor és Privátbankár megpróbált utánajárni, hogy mekkora az MNB által azonosíthatónak nevezett réteg. Miután saját bevallása szerint a jegybank figyelmét a babaváró hitelt folyósító kereskedelmi bankok hívták fel az arbitrázsra, a lapok náluk érdeklődtek. A kilenc nagy pénzintézet közül ketten válaszra sem méltatták az újságírókat, de a beérkezett válaszok is kimerültek abban, hogy az adatok feldolgozása folyamatban van vagy hogy a hitel szabadfelhasználású, így annak sorsáról nem rendelkeznek adatbázissal.

A K&H, az UniCredit és az OTP szerint a beérkezett babaváró hiteligénylések meghatározott többsége lakáscélú.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik