Gazdaság

Adómentesen is lehet jövőre szurkolni a foci-Eb-n

A 2020-as foci EB-n az eddigiektől kicsit eltérően több különböző országban szurkolhatnak a labdarúgás rajongói Európa legjobb csapatainak. Ráadásul a helyszínek közt szerepel majd Budapest is. Fata László cafeteriaszakértő szerint ráadásul a meccsekre a munkáltató adómentes juttatás keretében biztosíthat jegyet.

A kiindulópont az, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény adómentes juttatásként említi a sportrendezvényre szóló belépőt.
De vajon:

  • adómentes lehet egy budapesti jegy, ha éppen nem játszik a magyar válogatott a mérkőzésen?
  • Mi a helyzet egy Rómában a magyar válogatott közreműködésével zajló meccsel?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint évente a minimálbér értékéig adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet. Ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy a foci EB meccsek belépői adhatóak-e adómentesen, a szakértő szerint azt kell vizsgálni, hogy milyen mérkőzések tartozhatnak a magyar sportról szóló törvény hatálya alá.

Mivel a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseire vonatkozik a sportról szóló törvény, ezért az ő EB mérkőzéseikre szóló belépő adómentes juttatás lehet még akkor is, ha a mérkőzés nem Magyarországon zajlik.Azonban olyan külföldön zajló mérkőzésekre, melyen nem vesz részt a magyar válogatott, nem juttatható adómentesen belépő, bérlet.
(Mivel a törvényi keretrendszer egyértelműen a sportrendezvényre szóló belépőt, bérletet nevezi meg adómentes juttatásként, ezért az ehhez kapcsolódó utazás, szállás költsége sem adható közteher fizetése nélkül.)

Más a helyzet a budapesti meccsekkel. A Magyarországon zajló sportrendezvények, így például a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzései, akkor is a magyar sportról szóló törvény hatálya alá tartoznak, ha éppen nem szerepel magyar sportoló, válogatott az eseményen. Így semmi akadálya, hogy az éves értékhatáron belül adómentes juttatásként a munkáltató a 2020-as foci EB Budapesten zajló mérkőzés jegyeket adjon a munkavállalóinak. Még akkor is adómentes lesz egy-egy ilyen jegy, ha éppen mondjuk a Németország-Olaszország mérkőzés kerül nálunk megrendezésre.

Kiemelt kép: Az orosz Fedor Szmolov (j) és a szlovák Robert Mak a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportja második fordulójában játszott Oroszország-Szlovákia mérkőzésen a lille-i Pierre-Mauroy Stadionban 2016. június 15-én. (MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik