Gazdaság

Hihetetlen, mennyivel többet költünk, ha van miből

2019. júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,9, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Ez azt jelenti, hogy tovább gyorsult a kiskereskedelmi forgalom bővülése a júniusi 4,3 százalék, illetve 5,2 százalékos növekedését követően. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kommentárja szerint a lendületes emelkedést a háztartások jövedelmének dinamikus bővülése alapozza meg, ami a foglalkoztatottság és a bérek növekedésére vezethető vissza.

Júliusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,0, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,0 százalékkal emelkedett. A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (11%), a bútor-, műszakicikk- (6,6%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,3%), a használtcikk- (3,9%), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben (3,0%). A forgalom volumene nem változott a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 39 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1066 milliárd forint volt. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,3 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 22 százalékkal emelkedtek.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2019. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 5,8 százalékkal emelkedett. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,5 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik