Gazdaság

Brutálisan megugrott a magyarok hitelállománya

Az elmúlt tíz évben nem volt olyan mértékű hitelbővülés a vállalatoknál, mint az elmúlt évben – mondta a Napi.hu-nak Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi rendszer elemzés igazgatóságának vezetője.

Hozzáteszik: hiába jelentették be, hogy júliusban új családtámogatási programok indulnak, a lakosság hitelfelvételi kedve nem csökkent a második negyedévben. Éves szinten 8 százalékkal nőtt a lakosság hitelállománya, ez uniós szinten rekord közelében van.

Az új hitelek volumene 26 százalékkal nőtt, utoljára ilyen mértékű bővülés a válság előtt volt csak. A lakáshiteleknél 20, a fogyasztási hiteleknél 36 százalékos volt a bővülés. 

A harmadik negyedév nagyon erős lesz, 54 milliárd forint értékben helyeztek ki babaváró támogatást több mint 5 ezer családnak. Az MNB szerint észlelhető a kivárás, júniusban valamelyest csökkent a hitelezés volumene, júliusban viszont már 180 milliárd forint körül volt az új kihelyezés. A babaváró támogatás miatt olyan családok is vesznek fel hitelt, amelyek nem szorulnának rá banki finanszírozásra.

A kereslet a hitelek iránt élénk, a babaváró kölcsön is rásegít erre. A feltételek viszont már nem lesznek lazábbak, sőt enyhe szigorítást terveznek a hitelintézetek. A hitelezésen belül egyre nagyobb a hosszabb kamatfixálású kölcsönök aránya, a változó kamatozású lakáshiteleké már csupán 3 százalék. A legtöbb lakáshitel most már 10 éves kamatperiódusú.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik