2019 első félévében majdnem 5,3 milliárd forint futott be a közkasszába bérfőzési szeszadóból – tudta meg a NAV-tól a Magyar Nemzet. Az idei időszakos bevétel nem csak tavalyi, hanem a tavalyelőtti év adatait is meghaladta.
Azok, akik nem akarnak otthon főzni tömény szeszes italt, elvihetik a gyümölcsöt a bérfőzdékbe, amelyek a számok szerint egyre népszerűbbek. Idén eddig 1,5 millió liter pálinkának megfelelő párlatot készítettek a magyar bérfőzdék, és a csúcsszezon, vagyis az ősz és a tél, még hátravan.
A bérfőzdében készített párlatot csak a főzés megrendelője, a családja és vendégei fogyaszthatják el, és csak szigorú feltételek betartásával lehet értékesíteni. A NAV vizsgálja a főzdék működését is, idén fél év alatt több mint 1300 ellenőrzést végeztek, szabálytalanságra 190 esetben derült fény, 1700 liter tömény italt le is foglalt a szervezet.
Kiemelt kép: Rotyog a cefre a főzőüstben az őrségi Viszák önkormányzati tulajdonú pálinkafőzdéjében. Fotó: MTVA/Bizományosi/Máté Attila