Gazdaság

Egyre több a feketemunkás és a munkahelyi baleset

A munkaügyi hatóság az ország öt megyéjében – Baranyában, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy és Veszprém megyében – minden nyár elején ellenőrzött cégnél talált valamilyen foglalkoztatással összefüggő jogi szabálytalanságot. A Pénzügyminisztérium munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti oldalára felkerült adatok szerint országosan a vállalkozások 82 százaléka trükközik, de legalábbis hanyag, amikor a dolgozók jogait kellene betartani — írja a Népszava.

A cikk szerint általában nincs lista a ledolgozott munkaidőről és sok vállalkozás próbálja lenyelni a bérek után befizetendő járulékokat úgy, hogy egyáltalán nem, vagy a ténylegesen ledolgozottnál sokkal kevesebb időre jelenti be alkalmazottját.

A feketén foglalkoztatott munkavállalók aránya nagyot nőtt a tavalyi 28 százalékhoz képest. Idén a vizsgálatokban érintett alkalmazottak 36 százaléka nem volt bejelentve vagy nem volt normális munkaszerződése.

Hozzáteszik: nagyon rossz a bejelentési és járulékfizetési fegyelem a fővárosban, Hajdú-Biharban és Borsodban, ugyanakkor javult Vas, Csongrád és Zala megyékben. A legfejlettebb gazdasági térségben, ahol gyakorlatilag nincs szabad munkaerő, s a cégvezetők is tudják, hogy nem mindenre rávehető, kiszolgáltatott dolgozókkal van dolguk, ott csak 25 százalék a szabálytalanságok aránya.

A lap szerint az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett a munkabalesetek száma, és ez a tendencia folytatódott 2019 első felében is. Az esetek többsége az 50 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások munkaterületein történik. Ugyanakkor a tavalyinál valamivel kevesebb, 32 ember halt meg Magyarországon munkabalesetnek számító körülmények közt.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik