Gazdaság

A világ egyik legkorruptabb országában építhet utat a Duna Aszfalt

A G7 szerezte meg azt a reklámfilmet, amelyben egy  473 millió dollárosra (138 milliárd forintosra) becsült kongói beruházást mutatnak be, résztvevőként pedig megjelenik a Magyarországon leginkább a milliárdos közbeszerzési sikerei miatt ismert Duna Aszfalt.

Várhatóan 2020-ban fog elkezdődni az a világgazdaság szempontjából is számottevő afrikai útépítés, amely két héttel lerövidítené a kongói ásványkincsek szállítását a tanzániai kikötőkbe. A beruházás az apja révén ghánai származású magyar üzletemberhez, René Hutton-Millshez köthető, aki a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett 1985-ben.

Később ingatlanokkal kezdett foglalkozni, így ismerkedett meg Serfőző Péterrel, aki Giró-Szász András korábbi kormányszóvivő volt sógoraként többször szerepelt a sajtóban. René 2010 környékén megkereste Serfőzőt, hogy építsenek utakat a világ egyik legszegényebb és legkorruptabb országában, a Kongói DK-ban.

Hozzáteszik: a Duna Aszfalt az egyik legjelentősebb építőipari céggé vált Magyarországon, mióta a Fidesz van hatalmon. Tarol a közbeszerzéseken, és hét év alatt 19 milliárd forintról 130 milliárdra nőtt a bevétele. Tulajdonosa, Szíjj László több szálon is üzletelt közösen Mészáros Lőrinccel.

Íme a reklámfilm, a Duna Aszfalt logójával:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik