Belföld

Rohammunkában, éjjel is aszfaltoztak a Kossuth téri emlékmű körül

Rohamtempóra kapcsolt a Kossuth tér déli sarkának átépítése. A tervek szerint a Parlament tőszomszédságában, az eltávolított Nagy Imre szobor helyén egy eredetileg 1934-ben felavatott, majd a második világháború után lebontott emlékművet állítanak fel.

A Horthy-korszak Nemzeti Vértanúk Emlékműve elhelyezésével párhuzamosan teljesen átalakítják a tér burkolati elemit és megváltoztatják az eddigi közlekedési rendet is. Gépkocsival nem lehet majd behajtani az emlékműhöz. A szobor környékét, azaz lényegében az egész teret a korábbi zöld területet lecsökkentve, a Kossuth térhez hasonló módon letérkövezték.

A munkálatokat az elmúlt napokban felpörgették. A környékbeli lakók tájékoztatása szerint annyira, hogy a hosszú hétvége előtti napokban még éjszaka is mentek a munkagépek. Pénteken éjjel még éjfél után is jártak a különféle kamionok, az aszfaltozógépek és az úthengerek.

A sietős tevékenység pedig szombat reggel is folytatódott. Információink szerint délelőtt például az emlékmű talapzatát flexelték a munkások.

A régi-új emlékmű felállításáról Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője januárban annyit mondott, hogy év első felére tervezik a befejezését. A téren elhelyezett hirdetőtábla szerint pedig a megbízott cégeknek szeptemberre kellene végezni a feladattal.

A tér átadása nem szerepel az augusztus 20-i hivatalos programban, de a sietség magyarázata lehet, hogy a Kossuth téren számos állami ünnepség zajlik majd. A Kossuth téren lesz a zászlófelvonás után Benkő Tibor, honvédelmi miniszter részvételével a tisztavatás, majd pedig a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét is tartanak. Ezért valószínű, hogy augusztus 20-ra eltüntetik a kordonokat, amelyek hónapokig lezárták a munkaterület, és legalább készközeli állapotba hozzák az emlékművet is.

A Vértanúk tere átalakítására bruttó 3 milliárd 175 millió forint költségvetési támogatást adott a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik